Ekonom: Portugalsku se stabilizace ekonomiky daří, na rozdíl od Řecka

Velký den zažije dnes Portugalsko. Zahraniční věřitelé přijedou do Lisabonu, aby zhodnotili, jak země plní podmínky záchranného úvěru. Portugalsko dostalo celkem 78 miliard eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Portugalský hrubý domácí produkt klesl za první čtvrtletí letošního roku o pouhou jednu desetinu procenta. Analytici přitom očekávali pokles až o jedno procento.

Podle vedoucího Kanceláře pro Evropskou unii České spořitelny Petra Zahradníka je to známka toho, že se Portugalsku částečně daří stabilizovat ekonomiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se Portugalsku daří stabilizovat ekonomiku, vysvětloval ve Světě o deváté ekonom Petr Zahradník

„V rámci stabilizace se daří jedna věc, která nebyla v minulém období pro Portugalsko typická. Začíná docela dost vyvážet, a to jak v podobě zboží, tak v podobě služeb, zejména v oblasti turistického ruchu,“ uvedl Zahradník.

„Mám pocit, že mise může být s Portugalskem a se způsobem, jakým je jeho ekonomika stabilizována, poměrně spokojena, zejména v porovnání s Řeckem,“ doplnil ekonom.

Portugalsko vedle tradičních úsporných opatření přišlo i s dalšími nápady, například se chystá zrušit čtyři svátky, které znamenají čtyři dny pracovního klidu. K jejich oslavám pracovním volnem by se Portugalci mohli vrátit až v roce 2018.

To ale samo osobě stačit nebude, podle Zahradníka jsou problémem Portugalska hlavně investice. „Tento vývoj je momentálně poměrně uspokojivý, nicméně dlouhodobě je těžko udržitelný, protože bez dlouhodobých investic nelze očekávat ekonomický růst za pět nebo za deset let,“ podotkl.

Barbora Kreuzerová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme