Ekonom: Pro Německo bude podstatné, zda odezní evropská dluhová krize

V německých volbách do Spolkového sněmu suverénně zvítězil konzervativní blok CDU/CSU dosavadní kancléřky Angely Merkelové. Získal 41,5 procenta hlasů, k vládnutí ale bude potřebovat koaličního partnera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová | Zdroj: Reuters

Angela Merkelová po volebním triumfu slíbila Německu "čtyři dobré roky". Podle Pavla Sobíška, hlavního ekonoma UniCredit bank, je to slib hodný přesvědčivého vítěze voleb. Pro příští rok jsou podle něj veškeré ekonomické prognózy Německa dobré.

„Co se týče delšího časového horizontu, hodně záleží na tom, jak se podaří dál naložit s evropskou dluhovou krizí. Protože Německo je pro zbytek Evropy největším obchodním partnerem, a tudíž mu a jeho hospodářství záleží velice moc na tom, jak se bude zbytku Evropy dařit.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak vítězství CDU/CSU ovlivní německou ekonomiku, mluvil v Ranním interview Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit bank

„A tady se zdá, že vítězství CDU/CSU s Angelou Merkelovou je důvodem k předpokladu, že i v evropských otázkách bude v německé politice existovat kontinuita, a tudíž že krize bude postupně odeznívat,“ řekl Sobíšek v Ranním interview Radiožurnálu.

Jak výsledky voleb ovlivní německou ekonomiku, pocítí i Česká republika. Jak Sobíšek připomněl, Česko je podobně jako Německo závislé na poptávce ze zbytku Evropy, a navíc je provázáno i se samotným Německem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dopady případného vzniku velké koalice v Německu komentoval hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny Jan Bureš

„Čili pokud se bude ekonomicky dařit Evropské unii, znamená to více exportních příležitostí i pro Česko jednak přímo, a jednak zprostředkovaně jako subdodavateli přes německé hlavní dodavatele. Čili i my jsme velice závislí na tom, jaký bude další osud Německa,“ poznamenal hlavní ekonom UniCredit bank.

V Německu začíná hledání vládní koalice, SPD zřejmě bude žádat ústupky

Číst článek

Německo podle prvních odhadů po volbách nejspíš čeká velká koalice CDU/CSU se sociálními demokraty. Hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny Jan Bureš se domnívá, že i v takovém případě bude ve vztahu k EU pokračovat dosavadní pragmatický kurz nastolený kancléřkou Merkelovou.

„To znamená, za co nejméně peněz dostat co nejlepší muziku, příliš nezvyšovat závazky vůči německým daňovým poplatníkům a hasit problémy až ve chvíli, kdy přijdou na stůl.“

„Nevěřím tomu, že se prosadí nějaké větší eurovize, které má v programu SPD, nevěřím tomu, že by sociální demokraté chtěli v koalici vážně prosazovat například eurobondy nebo plné spuštění projektu bankovní unie, vůči kterému je CDU v tuto chvíli v opozici a spíše tento projekt brzdí,“ řekl Bureš.

Jiří Chum, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme