Ekonom: Půjčka Řecku by byla negativním impulsem pro eurozónu

Na světových trzích po včerejším zveřejnění podmínek za jakých eurozóna v případě potřeby poskytne Řecku stabilizační půjčku zavládlo nadšení. Euro tak v noci na dnešek posílilo nejvíce za poslední dva měsíce a asijské trhy se dostaly na svá 22 měsíční maxima. Přesto experti varují před přehnaným optimismem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak analytici připomínají, eurozóna společně s Mezinárodním měnovým fondem přislíbila Řecku 40 miliard euro. Země přitom dluží 300 miliard. Podle ekonoma Citibank Jaromíra Šindela, pokud Řekové nebudou naplňovat konsolidační program veřejných financí, stále hrozí rozpad eurozóny nebo vyloučení jedné země.

euromince | Foto: Evropská komise

„I stanovené podmínky úrokových sazeb znamenají, že Řekové by měli preferovat půjčky na trzích a je to skutečně takový institut poslední instance, kdy by si Řekové měli pro tyto peníze šáhnout. Plnou stabilitu tak uvidíme, až pokud skutečně nastane i stabilita konsolidace veřejných deficitů v Řecku,“ uvedl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropa zveřejnila, kolik peněz je ochotná obětovat na záchranu Řecka. Na Rádiu Česko jsme hovořili s ekonomem Citibank Jaromírem Šindelem.

Eurozóna a MMF fond v případě potřeby letos půjčí Řecko 30 miliard a to na 5 procentní úrok. „Těch 5 procent se ale vztahuje pouze na tříleté dluhopisy. Takže, pokud by situace dospěla k půjčce od eurozóny a fondu, tak by Řekové obdobný problém řešili za tři roky,“ řekl.

Řecko je jen jeden z faktorů, který ovlivňuje euro

Pokud by se půjčka realizovala, byl by to podle ekonoma spíše negativní vjem pro eurozónu jako takovou. „Je to vlastně i cítit na stanovisku Evropské centrální banky k dohodám, které začleňují i MMF v rámci těchto operací s Řeckem a eurozónou. Tudíž by to byl pravděpodobně negativní impuls pro euro a stabilitu eurozóny jako celku,“ vysvětlil.

Euro v noci na dnešek vůči dolaru posílilo o 1,3 procenta na úroveň 1,367. Přesto je na tom dosud letos ze všech významných světových měn s propadem 4,8 procenta nejhůře. Řecko je ale podle ekonoma jen jedním z faktorů, které ovlivňují vývoj kurzu eura.

„Pokud se situace v Řecku stabilizuje euro může získat. Nicméně jsou zde i další faktory. Je to především fundamentální ekonomický růst v USA, který pravděpodobně bude silnější než v eurozóně. To jsou faktory, které tlačí kurz eura k dolaru níže, V současné době to vidím na 1,30,“ řekl analytik.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme