Ekonom: Rada ČNB úrokové sazby pravděpodobně nezmění

Bankovní rada České národní banky by na svém dnešním zasedání mohla probírat zvýšení úrokových sazeb. Tvrdí to alespoň někteří ekonomové oslovení agenturou Bloomberg. Ti se odvolávají na nedávné vyjádření dvou radních, podle kterých bude možná třeba monetární politiku utáhnout dříve, než se původně zdálo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

ČNB banka by se tak mohla vydat proti globálnímu trendu z posledních dnů. Americký FED, japonská národní banka i britská centrální banka totiž během posledních 36 hodin nevyloučily, že své penězovody zas o něco povolí.

Experti podle Bloombergu čekají, že radní dnes ponechají klíčovou sazbu na historickém minimu, tedy úrovni 0,75 %. Zvýšení sazeb by se ale podle nich mohli rozhodnout uspíšit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bankovní rada České národní banky by na svém dnešním zasedání mohla probírat zvýšení úrokových sazeb. Více Jan Krajíček z brněnské Masarykovy univerzity.

„To je vždycky dvojsečné – nízké úrokové sazby napomáhají státu lépe refinancovat a to je pro stát zajímavé. Pro ekonomiku totiž není občas rozhodující kolik jsou repo sazby, lombardní sazby, ale kolik jsou rizikové přirážky. Přesto se dá očekávat, že radní zatím repo sazbu nechají na 0,75 %. Dá se ale očekávat, že do konce roku to budou muset na jedno procento zvýšit, aby se drželi světového trendu,“ uvedl na Rádiu Česko Jan Krajíček z brněnské Masarykovy univerzity.

Jak dále upozornil, zvýšení sazeb jako takových vždycky přiškrtí ekonomiku, pro ekonomiku je ale podle něj rozhodující sazba konečná. „Ta konečná sazba pro spotřebitele bankovních úvěrů je dána sazbou, za kterou si banky půjčují na mezibankovním trhu, což je v současné době kole 1,7 procenta a k tomu jsou dány rizikové přirážky, tedy za co si mohou jak velké firmy, tak střední a obyvatelstvo od bank půjčit,“ přiblížil.

Rizikové přirážky jsou podle něj v současné době kvůli tomu, že se ekonomika plně ještě nerozběhla, poměrně vysoké. „To znamená, že pokud by došlo ke zvýšení, bylo by to pro ekonomiku velmi nepříjemné. A současně s očekávaným posílením koruny by to k nám mohlo přilákat investory, kteří by se spekulativně snažili zhodnotit svoje cizí měny prostřednictvím koruny,“ uvedl.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme