Ekonom: Realitní sektor v USA novou finanční krizi nenastartuje

Prodeje existujících domů ve Spojených státech v prosinci vzrostly o více než 12 procent. Tím výrazně překonaly očekávání a přispěly k mírnému optimismu na závěr roku, který byl jinak pro realitní sektor nejhorší od roku 1997. Podle některých hlasů výsledek naznačuje oživení nejen sektoru, ale celé americké ekonomiky. Což podporují i předstihové ukazatele, které v prosinci posílily o procento, zatímco trh čekal zhruba poloviční růst. Jiné hlasy ale připomínají, že je situace v realitním sektoru stále problematická a nezaměstnanost vysoká. Třeba Chicago ale hlásí nejhorší výsledky realitního trhu za dekádu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dayton, Ohio, USA

Dayton, Ohio, USA | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, MarkDonna

„Poslední čísla skutečně příjemně překvapila. Prodeje existujících domů se vyhouply nečekaně prudce vzhůru. Na druhou stranu i přes prosincový nárůst zůstávají prodeje hluboko pod průměrem roku 2010 i pod předkrizovými úrovněmi,“ říká ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomice Spojených států amerických mluvil na Rádiu Česko ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš

„Vedle toho je třeba také zdůraznit fakt, že klesají ceny prodávaných domů, což není příznivé především pro americké domácnosti, které v nemovitostech drží velkou část svého bohatství.“

Podle Bureše bude realitní sektor nadále spíše brzdou americké ekonomiky a především brzdou americké spotřeby. Americké domácnosti totiž mají stále vysoké dluhy a těm dluhům odpovídá jmění, uložené v nemovitostech.

„Klesající ceny nemovitostí by ale v tuto chvíli již neměly ohrožovat zdraví finančního sektoru, který již většinu problematických investic v realitním sektoru odepsal a je v tuto chvíli relativně slušně kapitálově vybaven. Z tohoto důvodu by problémy v realitním sektoru neměly zadělávat na nějakou novou finanční krizi,“ uvádí Bureš.

Druhou oblastí, která oživení americké ekonomiky může komplikovat, je nezaměstnanost. I když nové žádosti o příspěvek v nezaměstnanosti klesly, brzký obrat se nečeká.

„Poslední čísla byla povzbudivá, počet nových žádostí na amerických úřadech je ale stále hodně vysoký. Naznačuje to, že pokles nezaměstnanosti bude jen velice pomalý a vysoká nezaměstnanost bude svazovat ruce americké spotřebě, která je pro růst největší světové ekonomiky stěžejní,“ dodává ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme