Ekonom Rozmahel: Přijetím eura by ČR netratila

Euro zatím přestálo všechny otřesy. Nezhroutilo se, jak předpovídali někteří euroskeptici a stále je tak živá otázka, kdy, a zda vůbec, ho přijme i Česká republika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Podle ekonoma a odborníka z Mendlovy univerzity v Brně Petra Rozmahela závisí přijetí eura Českou republikou zejména na úspěšně zvládnuté penzijní reformě a zlepšení fiskální politiky státu.

Například už v roce 2008 by se podle průzkumu Mendelovy univerzity v Brně přijetí eura ČR neuškodilo, respektive by stát neprodělal, což potvrdil Rozmahel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Euro jako evropská měna zatím přestálo všechny otřesy. Barbora Kreuzerová o tom mluvila s Petrem Rozmahelem z Mendelovy univerzity v Brně.

„Průzkumem jsme tehdy prokázali, že rizika, která se v té době zmiňovala, nebyla tak reálná, jak se jevila. Například by nedošlo ke skokové inflaci nebo znehodnocení příjmu v korunách,“ uvedl Rozmahel pro Rádio Česko a dodal:

„Aktuálně existuje jiný problém, a to vysoké zadlužování států eurozóny. Typickým příkladem jsou problémy Řecka. Ostatně pakt stability nyní neplní ani Německo a Francie. Jisté však je, že budoucnost společná evropská měna má. Musí se ale nastolit určitá fiskální disciplína.“

Otázkou je, jak by se české ekonomika vypořádala s recesí za předpokladu, že by bylo euro již přijaté. Podle Rozmahela je obtížné si takový scénář představit, nicméně je zřejmé, že by tuzemská ekonomika nemohla využít nástroje flexibilního měnového růstu.

„Bylo by například nemožné devalvovat měnu ve prospěch exportu. Je třeba si ale uvědomit, že euro není jediný faktor, který v krizi působí," upřesnil Petr Rozmahel.

Euro není důvodem řecké krize

Část odborné veřejnosti, někteří euroskeptici a dokonce i český prezident Václav Klaus si myslí, že na pozadí zmiňované řecké krize figuruje jako hlavní činitel právě euro. To je podle Rozmahela přinejmenším hodně odvážné tvrzení.

„S takovýmto konstatováním nesouhlasím a musím mu oponovat. Řekové se v první řadě neúměrně zadlužovali v poměru s výkonem ekonomiky. Euro je jen dílčím aspektem, který doprovází zmíněnou krizi. Řecku by totiž nepomohla ani měna původní. I kdyby devalvovalo měnu, ekonomika by nezareagovala, neboť zmíněný krok neodstraňoval příčinu,“ uzavřel Rozmahel.

Lukáš Vincourek, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme