Ekonom: Rozšířeným dohledem nad evropskými bankami by ECB mohla přijít o nezávislost

Ani první den zasedání Rady guvernérů Evropské centrální banky se neobešel bez výměny názorů mezi ECB a Německem, které nesouhlasí s plánem ECB na řízený odkup státních dluhopisů u problémových států eurozóny. Německá vládní koalice sepsala návrh, podle kterého by měla ECB v budoucnu dohlížet jen na velké bankovní domy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada guvernérů ECB zpravidla zasedá dvakrát za měsíc

Rada guvernérů ECB zpravidla zasedá dvakrát za měsíc | Foto: Evropská centrální banka /ECB/

Část německé koalice také odmítá společné garance za vklady jednotlivých států, které mají podle ní zůstat zodpovědností jednotlivých členských zemí.

Spor mezi ECB a německou Bundesbankou trvá od doby, kdy Evropská centrální banka vyhlásila plán na skupování dluhopisů evropských zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výměnu názorů mezi ECB a Německem jsme na Rádiu Česko rozebrali s Janem Krajíčkem z ekonomicko-správní fakukty Masarykovy Univerzity v Brně.

„Německá Bundesbanka vždycky měla svoje postavení a vždycky garantovala stabilitu německé měny. Nakonec je to poznat i na německém hospodářství,“ upozornil Jan Krajíček z ekonomicko-správní fakulty Masarykovy Univerzity v Brně.

Němci se podle textu návrhu obávají také toho, že by rozšířeným dohledem nad evropskými bankami ECB mohla přijít o nezávislost a také by se mohla zkomplikovat její pozice jako garanta měnové stability v eurozóně. S tím ekonom souhlasí.

„Všechno navazuje na to, že by se udělal seznam velkých bank, na které by platilo, že jsou příliš velké na to, aby padly, proto stát za ně zaplatí. Vstupuje do toho příliš mnoho politiky, což je vždycky otázka ztráty nezávislosti centrálních bank,“ uvedl.

Evropská centrální banka je často kritizovaná za netransparentnost svých rozhodnutí. Podle informací německého listu Süddeutsche Zeitung se Mario Draghi chystá ke změně komunikační strategie a chce zveřejňovat všechny doposud tajné záznamy tajných protokolů z jednání Rady ECB.

„To už není otázka ekonomická, ale politická. Jde spíš o nátlak na členy ECB. Je to otázka dostání Evropské centrální banky pod kontrolu,“ dodal.

Ondřej Černý, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme