Ekonom: Trhy čekají hlavně na jednání o Portugalsku a Řecku

Nervozita na trzích roste – dolar považovaný za bezpečnou investici proto po ránu posiloval, ropa zlevnila a asijské akciové trhy padaly. To vše kvůli obavám z dluhů v Evropě i ve Spojených státech. Amerika dnes měla narazit na rozpočtový strop, což by znamenalo, že by si nemohla půjčovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři financí G20 na summitu v Paříži.jpg

Ministři financí G20 na summitu v Paříži.jpg

Ekonom České spořitelny Luboš Mokráš řekl Rádiu Česko, že momentálně trhy zneklidňuje hlavně dluhová krize v Evropě a budou reagovat na jednání o Portugalsku a Řecku.

„Podle očekávání bude schválen balíček pro Portugalsko. Je možné, že bude také dohodnuto nějaké zmírnění podmínek pro Řecko nebo že bude naznačeno, co bude muset Řecko udělat, aby takové zmírnění bylo dohodnuto. Aby trhy více věřily tomu, že Řecko bude schopno zvládnout své zadlužení. Vůči Řecku panuje velká nedůvěra,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom České spořitelny Luboš Mokráš hodnotí ve Světě o osmé priority vývoje trhů

Teprve potom se prý trhy obrátí k americkému dluhu. Amerika by sice dnes měla narazit na rozpočtový strop, díky účetním hrátkám však mají republikáni a demokraté ještě tři měsíce na to se dohodnout, jak zadlužení řešit.

Mokráš se domnívá, že se nakonec dohodnou. „Vyjednávání asi budou hodně tvrdá, protože řešení stropu dluhu je už hodně předběžnou součástí kampaně na další prezidentské volby. Jak republikáni, tak i demokraté se tohoto problému snaží využívat k prosazení své agendy a v podstatě v příštích třech měsících hodněkrát znepokojí trhy,“ varuje.

Barack Obama včera prohlásil, že pokud se republikáni a demokraté nedohodnou na navýšení rozpočtového stropu, hrozí Americe horší krize než ta v letech 2008-2009. Mokráš to považuje spíše za součást předvolební kampaně:

„K takové krizi, jako byla v letech 2008-2009, to má zatím daleko a problém s americkým dluhem by se musel ještě hodně zkomplikovat, než by se to dostalo až do takovéto nepříjemné situace.“

Stejně tak nepředpokládá, že by světovou nebo evropskou ekonomiku ohrozilo zatčení šéfa Mezinárodního měnového fondu Strauss-Kahna.

„Myslím si, že je to problém pro něj osobně. Pro světovou ekonomiku, pro Evropu a pro MMF je to jenom nepříjemný skandál. MMF je byrokratická instituce, která funguje dlouhodobě a samospádem, a myslím si, že zatčení jejího ředitele nebude mít na její fungování zvláštní negativní vliv,“ ujišťuje.

Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme