Ekonom: Vliv zemětřesení na japonskou ekonomiku nebude velký

Severovýchod Japonska zasáhlo zemětřesení o síle 8,9 stupňů Richterovy stupnice. Kromě tisíců lidských životů poškodilo zemětřesení a následná vlna tsunami také infrastrukturu, domy a napáchalo škody na majetku. Živelní pohroma se ale nevyhne ani ekonomice Japonska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky ničivého zemětřesení v Japonsku

Následky ničivého zemětřesení v Japonsku | Zdroj: Reuters

„Reakce trhů na ničivé otřesy byla poměrně velká. Když zemětřesení proběhlo, byla v Japonsku ještě otevřena burza. Japonský index se tak ještě stačil propadnout zhruba o dvě procenta. Napětí bylo následně vidět i v Evropě, ve Spojených státech ale poté akciové indexy míří mírně do zelených čísel,“ říká Jaroslav Brychta, analytik X Trade Brokers.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu ničivého zemětřesení na japonskou ekonomiku mluvil na Rádiu Česko Jaroslav Brychta, analytik X Trade Brokers

Japonsko je třetím největší odběratelem komodit na světě po Číně a USA.

„Nemyslím si, že by zemětřesení nějak zásadně ovlivnilo trh s komoditami. Krátkodobé ovlivnění ale určitě nastane. Již včera cena komodit značně poklesla, protože japonsko je značným zdrojem poptávky po komoditách. Každopádně produkční kapacity Japonska nebyly nijak zásadně ohroženy, samozřejmě až na pár výjimek a je dost pravděpodobné, že žádný dlouhodobý dopad pozorovat nebudeme,“ pokračuje Brychta.

Japonsko dováží 99 procent své každodenní spotřeby ropy. Tím, že vypadne určitý zdroj poptávky, některé rafinérie byly odstaveny, je podle Brychty pravděpodobné, že poptávka bude nižší, což se projevilo již tím, že ropa mírně oslabila.

Brychta ale odmítá, že by Japonsku hrozilo to, co některým evropským zemím jako je Řecko nebo Španělsko:

„Určitě je možné to, že si Japonsko bude potřebovat půjčit více finančních prostředků, než se domnívalo. Každopádně rozdíl mezi Japonskem a evropskými státy je propastný. Japonsko má sice obrovský veřejný dluh, v poměru k HDP největší na světě, každopádně veškeré dluhopisy, které japonská vláda vydá, jsou nakupovány domácími subjekty, bankami a domácnostmi, které dluží 95 procent všech státních dluhopisů.“

„Japonské úspory jsou poměrně vysoké, vláda má stále z čeho brát, což není případ evropských zemí. Jakkoliv je ta situace v dlouhodobém horizontu neudržitelná, dopad tohoto zemětřesení z fiskálního hlediska nebude nijak dramatický,“ dodává analytik.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme