Ekonomická krize na Kypru oddaluje proces sjednocení ostrova

Kypr zažívá hlubokou ekonomickou a tamní politici hledají cestu k záchraně země. Kypr je přitom už skoro čtyřicet let rozdělen na dvě části. Severní část ostrova okupuje Turecko. Ekonomická krize ale obě části znovu vzdaluje od sjednocení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecká část Nikósie

Turecká část Nikósie | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

„Jsem sice pořád na stejné ulici a ve stejném městě, ale právě jsem přešel hraniční přechod a jsem v turecké části Nikósie,“ hlásí zvláštní zpravodaj Jaromír Marek. Ulice Ledra byla a znovu je páteří města, hlavní obchodní třídou.

Dnes je stejně prázdná jak v řecké, tak v turecké části města. Když se před pěti lety otevřely hranice do Turky okupované části ostrova, obchody tady jen kvetly. Z řecké části rozděleného města začali chodit lidé za levnějšími nákupy. Dnes už ne.

„Minulý rok už bylo vidět, že lidé neradi utrácejí peníze. Poslední dva týdny už přestali vůbec chodit. Nebo přijdou jen na návštěvu, ale nic nekupí. Mám mezi kyperskými Řeky mnoho přátel, je mi to líto,“říká paní Hawa. Majitelka obchodu s textilem.

Podobně mluví všichni obchodníci. Hamid měl donedávna pět obchodů s oblečením, teď mu zbyly dva poslední:

„Před třemi lety jsme měli tržby 4 - 5 tisíc eur denně. Byl to úžasný byznys. A teď? Teď utržím denně nanejvýš 100 eur. Moji zákazníci byli hlavně kyperští Řekové, chodili sem nakupovat, vedle se zastavili na jídlo. Měli peníze a utráceli. Teď sem nechodí.“

Dvě největší kyperské banky omezují výběry z bankomatu. Dva a půl krát

Číst článek

Severokyperská turecká republika je nikým neuznaný stát, zcela závislý na Turecku. V ochodech se platí tureckou lirou, po otevření hranic ale stále víc i eurem. Zatím se ale krize na sever ostrova nepřelila.

„Krize je řecký problém, ne náš. Tady na turecké straně žádné problémy nemáme. Když se otevřela hranice, začalo sem chodit hodně kyperských Řeků. Byli jak utržení z řetězu, líbilo se jim tričko, tak nekoupili jedno, ale hned deset,“ říká s trochou ironie mladý Turek.

Vztahy mezi oběma částmi ostrova jsou dlouhodobě napjaté. Svým řeckým sousedům ale Turci přejí, aby se z krize, co nejdříve dostali.

Kypru zbývají hodiny na odvrácení bankrotu. Řešení musí najít eurozóna

Číst článek

„Před pár lety jsme zažívali podobnou situaci my, tehdy více než dvacet bank zbankrotovalo. Nebyly peníze, jen nejistota, takže víme, jaké to je. Přeji jim jen vše dobré,“ říká paní Hawa.

Žena, která před časem bojovala za sjednocení ostrova. Možná se obává, že pokud řecká část zkolabuje, krize může zasáhnout i malý a izolovaný Severní Kypr. Ekonomická krize může ovlivnit i proces sjednocení ostrova. To před časem v referendu kyperští Turci, na rozdíl od Řeků, podpořili. Teď by si to možná rozmysleli.

„Spojilo by se Česko znovu se Slovenskem, kdyby bylo ekonomicky na dně? Myslím, že proces sjednocení se podstatně oddálí,“ prorokuje mladý obchodník.

Jaromír Marek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme