Ekonomická krize postihla nejvíc lidi s nižším vzděláním

Současná světová hospodářská krize potvrdila, že čím lepší vzdělání, tím větší šance najít si práci. Stoupající nezaměstnanost se týká především lidí se základním nebo středním vzděláním.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé na úřadu práce (ilustrační foto)

Lidé na úřadu práce (ilustrační foto) | Foto: Archiv ČRo

Naopak zaměstnanost mezi vysokoškoláky stoupala i v době velkých hospodářských problémů. Ukazují to data, která zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Statistici potvrdili fakt, že vzdělání je klíčem k uplatnění na pracovním trhu. Zároveň upozornili na to, že nezaměstnanost v Evropě nenarůstá tak silně, jak se původně očekávalo. Bez práce je v průměru každý desátý Evropan.

Ekonomický pokles ale byl ještě výrazně silnější. Ve druhém čtvrtletí se Unie meziročně propadla skoro o pět procent, ale počet pracujících se snížil jen o necelá dvě procenta.

Trhu práce pomohlo hlavně větší využívání zkrácené pracovní doby. I tak je ale nezaměstnanost v Unii nejvyšší za posledních deset let.

Ondřej Houska, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme