Ekonomická krize zasáhla i výrobce šperků v Itálii

Dopady světové ekonomické krize se nevyhnuly ani zlatníkům v Itálii, která je jedním z hlavních center výroby šperků. Po staletí pracují ve Vicenze, Arezzu, Alessandrii a Florencii se zlatem a stříbrem stovky většinou menších, často rodinných, podniků. Jejich počet se ale v poslední době snížil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prsten s diamantem

Prsten s diamantem | Foto: Comstock Images

Jak v Odpoledním Radiožurnálu uvedla italská spolupracovnice ČRo Vědunka Lunardi, krize v sektoru výroby zlatých šperků v Itálii začala vlastně už před pěti lety. Důvodů je podle ní víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krizi v sektoru šperků v Itálii sleduje Vědunka Lunardi.

„Konkurence Indie a Číny, největších světových výrobců zlatých šperků, rostoucí cena zlata a stříbra a pokles poptávky v západních zemí, která klesla drasticky s ekonomickou krizí, a zlatý šperk se už nepovažuje za investici,“ přiblížila.

Například za posledních 10 let se ve Vicenze a okolí počet zlatníků snížil téměř na třetinu. „Ve Vicenze se vymýšlely specifické stroje na výrobu zlatých řetízků a podobných šperků ve velkém a ty stroje zakoupili za nízké ceny od krachujících podniků Číňané a Indové, kde se šperky vyrábějí levněji,“ uvedla Lunadri.

Firmy se snaží krizi překonat

Firmy, které odolávají poměrně dobře krizi a dokonce zaznamenávají jisté oživení, na jedné straně vsadily na luxusní šperky, kde je poptávka stále stejná, a na levné, ale moderní šperky třeba ze stříbra.

„Jestliže se před pěti lety za levný, považoval šperk za 200 Eur, dnes se začíná už od 50 Eur. Zlatníci z Arezza hovoří o oživení díky neustále obnově nabídky,“ přiblížila Lunardi.

Zatím si nestěžují ani například zlatníci na světoznámém Ponte Vecchio ve Florencii, kteří vsadili na rozšířenou nabídku levějších šperků. „Protože právě o takové šperky mají zájem turisté, kteří si chtějí odvézt z Florencie hezký suvenýr,“ dodala Lunardi.

Vědunka Lunardi, Katarína Brezovská, Daniela Pavlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme