Ekonomická mizérie v Řecku pokračuje. Přes milion lidí pracuje i několik měsíců zadarmo

Řekové musí zvládat život v permanentní ekonomické krizi. Podle aktuálních evropských statistik je skoro 28 procent Řeků je bez práce. A podle prognóz řeckého institutu práce bude země na této špici ještě následujících dvacet let. Navíc, jak dnes zveřejnila hlavní řecká důchodová pojišťovna zaměstnanců soukromého sektoru, někdy i několik měsíců čeká na svou výplatu přes milion zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řekové protestovali proti pracovní mobilizaci

Řekové protestovali proti pracovní mobilizaci | Zdroj: Reuters

Přestože ekonomická krize v Řecku stále pokračuje, v řeckých městech se proti škrtům tolik neprotestuje. Řekové to už přestali řešit a začali si zvykat na nové poměry, říká spolupracovnice ČRo v Řecku Pavla Smetanová.

„Protestovat se také nedá donekonečna. Ty stávky přicházejí při nějakých událostech, třeba při velkých rozhodováních o snižování příjmů, hlasování v parlamentu, návštěvách věřitelů a podobně,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdy se zadlužené Řecko konečně odrazí od svého ekonomického dna? Jsou Řekové odevzdaní svému osudu? Na Radiožurnálu jsme se zeptali spolupracovnice ČRo v Řecku Pavly Smetanové.

Hlavní řecká důchodová pojišťovna zaměstnanců, kteří pracují v soukromém sektoru, dnes zveřejnila překvapivá čísla. Někdy prý i několik měsíců čeká na svou výplatu přes milion zaměstnanců. Ze strachu, že by přišli o práci, si to prý nechávají líbit.

„Týká se to všech povolání, od řidičů autobusů po učitele či lékaře. Bojí se nejen, že by přišli o práci, ale i toho, že když odejdou, tak jim firmy, které jim za celé měsíce dluží peníze, už nikdy naplatí. Proto pracují vlastně zadarmo,“ konstatuje Smetanová.

Lidé podle ní sahají do svých úspor, přestali platit třeba hypotéky, neplatí si pojištění i za cenu vážných postihů. Také rozprodávají majetek. V Řecku se rozrostly výkupny zlata.

„Ale každý Řek vám řekne, že pokud bude mít chléb, olivový olej a trochu vína, tak situace není ještě tak hrozná,“ říká spolupracovnice ČRo. Zároveň ale dodává, že mezi lidmi ve skutečnosti převládá skepse.

Pavel Polák, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme