Ekonomické informace 1. 10. 2001

Dnes je to přesně deset let ode dne, kdy začala kupónová privatizace. První vlny se účastnilo na 8,5 miliónu lidí, druhé o dva a půl milionu méně. Kuponovou metodou byl zprivatizováno 1172 podniků v hodnotě téměř 370 miliard korun. Dneškem se zvyšuje životní minimum a to v průměru o 7 celých a 6 desetin procenta. Ode dneška si budou banky navzájem účtovat vyšší částky za výběr peněz z bankomatů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dnes je to přesně deset let ode dne, kdy začala kupónová privatizace. První vlny se účastnilo na 8,5 miliónu lidí, druhé o dva a půl milionu méně. Kuponovou metodou byl zprivatizováno 1172 podniků v hodnotě téměř 370 miliard korun. Pod kontrolou státu však dodnes některé podniky zůstávají. Ještě v srpnu držel Fond národního majetku akcie 248 společností v nominální hodnotě 202 miliard korun.

Zanechme historie a podívejme se, co nás čeká. Dneškem se například zvyšuje životní minimum a to v průměru o 7 celých a 6 desetin procenta. V závislosti na věku či velikosti rodiny se tato částka zvýší o devadesát až 360 korun. Vyšší životní minimum se odrazí ve výdajích státního rozpočtu, zejména potom ve vyplácení sociálních dávek.

Ode dneška si budou banky navzájem účtovat vyšší částky za výběr peněz z bankomatů. Příslušné poplatky totiž vzrostou z dosavadních 20 na 47 korun. Podle mluvčí České spořitelny Kláry Gajduškové však banky zatím tyto zvýšené náklady nepřevedou na klienty. Proti vyšším mezibankovním poplatkům chtějí bojovat především rozvojem vlastní sítě:

Řezníci by už dnes měli označovat hovězí maso jinak než doposud. Přikazuje jim to vyhláška ministerstva zemědělství, kterou tak chce tento úřad zvýšit důvěru spotřebitelů k hovězímu. Podle mluvčího ministerstva Pavla Kováře bude muset být balené i volně prodávané hovězí označené tak, aby bylo zřejmé, zda maso pochází z mladého skotu, z býka, jalovice nebo krávy. Vyhláška tak zaručuje sledování a kontrolu masa během jeho cesty od chovatele ke spotřebiteli.

A k dnešku ještě jedna událost. Po tříleté odstávce proběhne v bývalé Ocelárně 3 kladenské poldovky první zkušební tavba. Americká firma Wyman - Gordon, která provoz vlastní, tak dodržela termín pro oživení výroby. Zkušební tavbou podle něj vyvrcholí několikastupňové zkoušky pece, kterým se osm zaměstnanců firmy věnovalo. V kladenské ocelárně chtějí američané vyrábět především ingoty z konstrukční oceli pro letecký průmysl. Plánovaný objem produkce vedení firmy zatím nesdělilo.

Severomoravská energetika, která si ve stanoveném termínu u ČEZu jako jediná v České republice nestihla objednat nákup energie pro příští rok, se přihlásila do veřejné soutěže. Vedení firmy tak reagovalo na rozhodnutí ČEZu, které smlouvou nezajištěný objem bude zájemcům prodávat v rámci tzv. volného prodeje. Podle mluvčí Severomoravské energetiky - Sylvy Vidlákové, se v první fázi jedná asi o 40 % elektrické energie pro rok 2002.

Americká investiční banka Goldman Sachs předpokládá, že stoupne zájem investorů o střední a východní Evropu. Západní podnikatelé by se totiž mohli obávat případných následků odvetných opatření Spojených států proti teroristům.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme