Ekonomické informace 1. 10. 2007

Novým výkonným ředitelem Mezinárodního měnového fondu bude Francouz Dominique Strauss-Kahn. Výkonná rada fondu mu dala přednost před někdejším guvernérem ČNB Josefem Tošovským, jehož kandidaturu prosazovalo Rusko. Plyn je ode dneška zase o něco dražší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

washingtonské sídlo Mezinárodního měnového fondu

washingtonské sídlo Mezinárodního měnového fondu | Foto: Mezinárodní měnový fond

Novým výkonným ředitelem Mezinárodního měnového fondu bude Francouz Dominique Strauss-Kahn. Při hlasování 24členné výkonné rady fondu porazil svého protikandidáta Josefa Tošovského, bývalého guvernéra České národní banky.

Výsledek hlasování nebyl překvapením. Strauss-Kahn byl kandidátem Evropské unie a měl také podporu Spojených států. Tošovského navrhlo Rusko, aby se zviditelnilo a pokusilo se postavit do čela nespokojených rozvojových zemí. Ovšem ani mezi nimi neměl Tošovský valnou podporu. Hlavní je, že Spojené státy mají v Mezinárodním měnovém fondu téměř 17 procent hlasovacích práv a jsou největším akcionářem fondu. A země Evropské unie mají dohromady 32 procenta. Takže je to jasná většina.

Tošovského nepodporovala ani Česká republika. A důvod? Když pomineme politické důvody a podíváme se jen na odborné předpoklady, tak Tošovský svým praktickým působením příliš nepřesvědčil. Za jeho vedení centrální banky vznikla krize finančního systému, způsobená nejprve nerozumným rozdáváním bankovních licencí a poté selháním bankovního dohledu. Nehledě na to, že neuměl odhadnout vývoj inflace, což u šéfa centrální banky je dost tristní.

Naopak Strauss-Kahn je zkušený praktik, za kterým byly vidět dobré výsledky. Analytik Raifaissenbank Aleš Michl připomíná, že nový šéf Mezinárodního měnového fondu je renomovaný ekonom s politickými zkušenostmi.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Dominique Strauss-Kahn v čele MMF

Mezinárodní měnový fond vznikl v roce 1945 proto, aby udržoval finanční a ekonomickou stabilitu a předcházel krizím. Pomáhá proto i zemím, které se dostanou do finančních potíží. Poskytuje například nízkoúročené půjčky. Dříve se soustředil na průmyslové státy, v poslední době ale získávají na významu rozvojové země. Mění se role fondu, a také proto Aleš Michl předpokládá, že se nový šéf MMF zaměří na tři základní oblasti.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Nový šéf MMF

Strauss-Kahn je zastáncem silného eura. A například Američané od něj očekávají, že prosadí změny v politice směnných kurzů. To se ale na druhou stranu nelíbí Číně, protože ta je dlouho kritizovaná právě za umělé podhodnocování kurzu juanu, čímž podporuje vývoz svého zboží. Mezinárodní měnový fond bude muset také najít nové zdroje příjmů.

Plyn je ode dneška zase o něco dražší. Jeho ceny pro domácnosti se zvedají v průměru bezmála o 5 procent. Například v Praze a okolí dělá zdražení plynu 6,2 procenta, na jižní Moravě 5,5 procenta. Ceny pro čtvrté čtvrtletí nemění prakticky jen společnost E.ON na jihu Čech. Další zdražení plynu ohlásil RWE Transgas na leden, a to možná až o 10 procent. Podle mluvčího Transgasu Martina Chalupského je růst cen plynu nevyhnutelný.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Chalupský: Zdražení plynu

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme