Ekonomické informace 1. 11. 2002

Česká národní banka snížila základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Drtivá většina našich bank si letos výrazně polepšila - za prvních devět měsíců roku vesměs vykazují nárůsty zisků v desítkách procent. Fond národního majetku má po několika měsících nové vedení. České radiokomunikace skončily za prvních devět měsíců letošního roku ve ztrátě 243 a půl miliónu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: ČNB

Česká národní banka snížila základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Snížila také svůj odhad růstu hrubého domácí produktu. Pro letošní rok do rozmezí mezi 1,8 až 2,3 desetiny procenta. Příští rok by podle centrální banky měla výkonnost ekonomiky růst ještě pomaleji. Guvernér Zdeněk Tůma vidí hlavní příčinu v dlouhodobě slabém ekonomickém růstu západních zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Tůma: Ekonomický růst

Drtivá většina našich bank si letos výrazně polepšila. Za prvních devět měsíců roku vesměs vykazují nárůsty zisků v desítkách procent. Nejziskovější domácí bankou se na konci září stala Komerční banka následovaná Českou spořitelnou a ČSOB. Ta má čistý zisk 4 miliardy 800 milionů, tedy o půl miliardy vyšší než vloni. Komerční banka i Česká spořitelna se dostaly přes šest miliard korun. HVB bank miliarda 250 milionů, GE Capital bank 546 milionů, Živnostenstká banka 139 milionů a Raiffeisenbank 67 milionů korun zisku. Jde ale o hospodářské výsledky podle českých účetních standardů. Mezinárodní vyúčtování teprve přijde.

Zajímavé je, že největší německý finanční ústav Deutsche Bank se překvapivě dostal do ztráty ve výši 181 milión eur. Přitom loni měla banka ve stejném období zisk skoro 400 milionů eur. Banka měla nižší příjmy z obchodování a navíc musela od července do září vytvářet rezervy na ztrátové úvěry.

Dnes je to přesně deset let, co existuje Agentura Czechinvest. Za tu dobu přilákala do České republiky přímé investice za více než 200 miliard korun. A 200 investičních projektů znamená příslib vytvoření téměř jednašedesáti tisíc pracovních míst. Podle mluvčí Czechinvestu Jany Víškové přicházejí peníze ze 17 zemí světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Agentura Czechinvest

Fond národního majetku má po několika měsících nové vedení. Jeho presídium, které zvolila před pár dny Poslanecká sněmovna, vybralo do čela výkonného výboru Jana Juchelku. Ten bude možná posledním šéfem Fondu, protože chce splnit hlavní politický úkol - a to instituci postupně transformovat tak, aby mohla ještě v tomto volebním období zaniknout.

České radiokomunikace skončily za prvních devět měsíců letošního roku ve ztrátě 243 a půl miliónu. Loni ve stejném období přitom vydělaly přes 400 miliónů. Podle mluvčí Radiokomunikací Dagmar Franckové je důvodem ztráty rostoucí konkurence na českém telekomunikačním trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Francková: Radiokomunikace

Evropská komise a deset členských zemí EU se pustily do amerického tabákového koncernu R.J. Reynolds. U amerického soudu ho obvinily z údajného praní špinavých peněz a pašování. Podrobnosti má náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Tabák

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme