Ekonomické informace 1. 11. 2007

Zaměstnance českých firem čeká příští rok zřejmě jedno z největších navýšení platů za poslední dobu. Píše to Mladá fronta Dnes. Odboráři chtějí přidat v průměru nejméně o osm procent. A to kvůli vysoké očekávané inflaci, dobrým výsledkům českých firem a nízké nezaměstnanosti. O tom, kolik budou lidé brát příští rok, se rozhoduje v těchto týdnech při kolektivních vyjednáváních ve většině velkých firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

chleba

chleba | Foto: coop.cz

Inflace by se mohla přiblížit ke 4 procentům. Ministerstvo financí opět zvýšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce, a to na 5,9 procenta. Ekonom Vladimír Pikora z Next Finance je ještě o něco optimističtější:

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Odhad růstu ekonomiky

Největší pekárenské firmy ohlásily zvýšení cen svých výrobků o pětinu. Ceny pečiva pro konečné spotřebitele se ale zvýší až v dalších týdnech. Obchodní řetězce navíc zvýšení dodavatelských cen zřejmě částečně utlumí. Na pultech obchodů by tak cenový skok nemusel být tak razantní. Většina prodejců s pekárnami navíc stále ještě o cenách vyjednává. Podraží i pivo Plzeňského Prazdroje. Ceny se zvýšily o zhruba pět až sedm procent - to je v rozmezí od čtyřiceti haléřů až po jednu korunu. Důvodem zdražení jsou výrazné nárůsty cen sladovnického ječmene a chmelu na celém evropském trhu.

Mezi Berlínem a Moskvou se rozhořel nečekaný "letecký" spor. Rusko totiž prakticky za dne na den zakázalo společnosti Lufthansa Cargo využívat jeho vzdušný prostor. Důvody tohoto kroku jsou nejasné. Do řešení problému se už zapojila německá vláda, hlásí z Berlína zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek:

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hošek: Zákaz Lufthanse využívat ruský vzdušný prostor

Tomáš Medek, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme