Ekonomické informace 1. 12. 2003

Doslova na poslední chvíli by měla napravit chybu v sazbě daně z přidané hodnoty u kabelových televizí poslanecká novela zákona. O ní dnes bude jednat vláda. České domácnosti se stále více zadlužují. V říjnu si u tuzemských bank půjčily o téměř 54 miliard korun víc než minulý rok. Komise pro cenné papíry spustila nový systém pro odhalování neobvyklých transakcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Doslova na poslední chvíli by měla napravit chybu v sazbě daně z přidané hodnoty u kabelových televizí poslanecká novela zákona. O ní dnes bude jednat vláda. Pokud by totiž platil v původní podobě od 1. ledna nedávno schválený zákon o této dani, zvedly by se podle mluvčí kabinetu Anny Veverkové zbytečně příliš vysoko poplatky za příjem kabelových programů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Anna Veverková o úpravě DPH

Provozovatelé kabelových televizí věří, že vláda i parlament zákon do konce roku schválí, řekl mluvčí společnosti UPC František Malina. Jinak by na chybu v původním znění zákona doplatili zákazníci.

Přehrát

00:00 / 00:00

František Malina o chybě

České domácnosti se stále více zadlužují. V říjnu si u tuzemských bank půjčily o téměř 54 miliard korun víc než minulý rok. Celkem domácnosti dluží bankám 220 miliard korun, vyplývá ze statistik České národní banky. Podle analytika Tomáše Pilaře ze společnosti Wood and Company současná zadluženost domácností není nebezpečná. Dokonce je pravděpodobné, že dále poroste.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Pilař o zadluženosti

Komise pro cenné papíry spustila nový systém pro odhalování neobvyklých transakcí. Automaticky hlásí neobvyklé obchody s cennými papíry, které mohou vést k odhalení nezákonných praktik. Vybudování systému stálo sice přes sto milionů korun, ale víc než polovinou podle mluvčí Komise pro cenné papíry Radky Procházkové přispěla Evropská unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radka Procházková o novém systému

Guvernéři centrální bank rozhodně nepatří mezi sociálně potřebné. Kupodivu ale šéf amerických federálních razerv vydělává nejméně, ve srovnání s řadou jiných centrálních bankéřů. Alan Greenspan je z nich sice nejvlivnější, ale jak dodává naše spolupracovnice ve Spojených státech Eva Lizcová, jeho roční plat je "jen" 170 tisíc dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Lizcová o platu Alana Greenspana

Řada textilek musela v posledních letech omezit výrobu anebo úplně skončit s podnikáním. Výrobci textilu totiž nestačili konkurenci, hlavně levnému dovozu z Asie. Přesto se český textilní průmysl zatím jakž takž drží, ale jestli má mít perspektivu, musí se ještě hodně změnit.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme