Ekonomické informace 1. 12. 2004

Kapitálové i devizové trhy dnes čekají, jak vláda rozhodne o privatizaci Telecomu. Nabízejí se tři způsoby. Prodej přes burzu, výběr strategického partnera nebo kombinace obou možností.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Telecom

Český Telecom | Foto: Ceny Thálie

Ministr financí sice dává přednost první variantě - privatizaci přes kapitálový trh. Není ale jisté, že ve vládě získá většinu. Akcie Telecomu včera kvůli nejistotě klesly o téměř čtyři procenta, kurs koruny se od začátku týdne nehýbe. A záleží tedy na vládě, jakým směrem se trhy pohnou.

Kromě privatizace Telecomu se kabinet bude zabývat i dalším zákonem, který by měl omezit daňové úniky. Tentokrát do zahraničí. Zákon umožní spolupráci českých finančních úřadů s podobnými institucemi v ostatních zemích Evropské unie. Podle Radka Němečka z tiskového odboru ministerstva financí půjde v tomto případě o tzv. souběžné kontroly.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Souběžné kontroly

Dalších bezmála osm miliard vzrostla zadluženost domácností, oznámila to centrální banka. Lidé tak v říjnu dlužili bankám 293 miliard korun, to je o čtvrtinu víc než před rokem. Domácnosti si půjčují peníze především na bydlení, jak formou hypoté, tak i úvěrů u stavebních spořitelen. S rostoucím počtem půjček úvěrů přibývá i klientů, kteří nesplácejí. Banky ale většinou shodně prohlašují, že v tom zatím nespatřují žádný problém.

Překážkou pro podnikání v Česku je špatné právní prostředí a vysoká daňová zátěž. Vyplývá to z pravidelného průzkumu, který mezi více než čtyřmi sty podniky uskutečnilo sdružení Střední podnikatelský stav. Přes polovinu respondentů považuje současné zákony za nepřehledné. Většina z nich také není spokojena s prací soudců a vymahatelností práva. To je varující zjištění, kterým by se podle předsedy sdružení a víceprezidenta Hospodářské komory Zdeňka Somra měla zabývat vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Somr: Vymahatelnost práva

Nová pracovní místa by mělo vyřešit dnešní otevření nové osmihektarové průmyslové zóny v Kožlanech. Současně s tím tam totiž zahájí výrobu součástí pro chladící systémy japonská firma Amagasaki Pipe Corporation Radiožurnálu to řekla mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Amagasaki Pipe Corporation

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání postupovala protiústavně, když zakázala převod licence k vysílání bývalé televizní stanice TV na dceřinnou firmu lucemburské společnosti European Media Ventures. Ústavní soud tak dal za pravdu někdejšímu zahraničnímu investorovi. Verdikt soudu by mohl ovlivnit i rozhodnutí arbitráž, kterou lucemburská společnost vede proti České republice a žádá přibližně miliard korun jako odškodnění.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme