Ekonomické informace 1. 2. 2006

Ministerstvo financí předpovídá na letošek růst ekonomiky o 4,6 procenta. Dopisy do evropských zemí jsou ode dneška o korunu dražší, naopak letecká pošta do mimoevropských zemí o dvě koruny zlevňuje. Siemens otevřel v Mohelnici nový závod na výrobu speciálních systémů pro rozvod elektrické energie. Energetická společnost ČEZ pokračuje v expanzi v Evropě. Německo hlásí prolomení psychologické hranice pěti miliónů lidí bez práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo financí předpovídá na letošek růst české ekonomiky o 4,6 procenta. Předchozí odhad tak ministerstvo mírně zvýšilo. Rizikem pro ekonomický růst však zůstává příliš silná koruna.

Dopisy do evropských zemí jsou ode dneška o korunu dražší. Desetikorunovou známku musíme nalepit také na zásilky dodávané pozemní cestou mimo Evropu. Naopak letecká pošta do mimoevropských zemí o dvě koruny zlevňuje. Ke zdražení dochází kvůli novému způsobu výpočtu poplatků, které Česká pošta platí zahraničním poštám za dodání dopisů tamním adresátům. Stanovila tak Evropská komise. Jak připomíná mluvčí České pošty Ladislav Vančura, díky sedmiletému přechodnému období ale nyní platíme 50 místo 80 procent z vnitrostátního tarifu země, kam od nás zásilky směřují.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Vančura: Dražší poštovné

Siemens otevřel v Mohelnici nový závod na výrobu speciálních systémů pro rozvod elektrické energie. Podrobnosti dodává mluvčí firmy Petr Sedláček.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sedláček: Nový závod Siemensu

Během noci zmizela z českého trhu značka Oskar. Mobilní operátor převlékl dres na Vodafone. Světová mobilní jednička koupila Oskara a rumunský Mobifon loni v květnu od kanadské společnosti TIW za 3,5 miliardy dolarů. Gigant Vodafone své telekomunikační a datové služby poskytuje téměř 180 milionům klientů ve 28 zemích.

Energetická společnost ČEZ podala závaznou nabídku na koupi většinového podílu v rumunské distribuční společnosti Electrica Muntenia Sud. Firma bude o 67,5 procenta akcií rumunského podniku soutěžit s dalšími sedmi zájemci ze západní Evropy. Na Balkáně už ČEZ ovládl jednu rumunskou a má podíly ve třech bulharských distribučních společnostech. ČEZ zároveň získal od americké společnosti PSEG Global většinové podíly v polských elektrárenských podnicích Elektrownia Skawina a Elektrocieplownia Elcho. ČEZ tak pokračuje v expanzi v Evropě a podle mluvčího Ladislava Kříže by se rád stal po jihovýchodní Evropě také lídrem středoevropského regionu.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: ČEZ pokračuje v expanzi

Německo hlásí prolomení psychologické hranice pěti miliónů lidí bez práce. V lednu přibylo u našich západních sousedů dalších 408.000 nezaměstnaných. Jak poznamenává z Berlína náš zpravodaj Jiří Hošek, Spolkový úřad práce ani experti ale nevidí důvod k panice.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hošek: Nezaměstnanost v Německu

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme