Ekonomické informace 1. 3. 2004

Začátek března využily dvě významné firmy ke změně svých cen. Česká spořitelna zvyšuje některé poplatky, například za přímé bankovnictví, jiné snižuje, třeba za blokaci platební karty. ČEZ stále doufá, že nebude muset prodat svůj většinový podíl v Severočeské energetice, říká výkonný ředitel pro strategii Petr Vobořil. České zemědělce stále více znervózňuje, že ministerstvo zatím nezřídilo takzvanou platební agenturu. Německo oficiálně oznámilo Bruselu, že se mu ani letos nepodaří udržet výši rozpočtového schodku pod třemi procenty hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna

Česká spořitelna | Foto: Jan Rosenauer

Začátek března využily dvě významné firmy ke změně svých cen. Česká spořitelna zvyšuje některé poplatky, například za přímé bankovnictví, jiné snižuje, třeba za blokaci platební karty. Druhá ze zmíněných firem - Plzeňský Prazdroj - se vydala jednoznačnějším směrem. Zdraží pivo. Mluvčí Alexej Bechtin k tomu připomněl, že ceny mění pivovar poprvé po patnácti měsících.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alexej Bechtin o zdražování

Většina ostatních velkých a středních pivovarů zatím o zdražování neuvažuje, i kdy jejich zástupci nevyloučili, že zvýší ceny někdy později. Výjimkou je pivovarnická skupina PMS Přerov, která také na březen naplánovala zdražování. To se dotýká produktů pivovarů v Přerově, Litovli a Hanušovicích.

ČEZ stále doufá, že nebude muset prodat svůj většinový podíl v Severočeské energetice, říká výkonný ředitel pro strategii Petr Vobořil. Firma totiž prodala státu většinu v České přenosové soustavě a nakoupila za to státní podíly v 8 distribučních společnostech. V pěti z nich získala majoritu. Antimonopolní úřad transakci podmínil tím, že ČEZ musí jeden majoritní a tři menšinové podíly prodat a zbavit se i zbylých akcií v přenosové soustavě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Vobořil o podílu Severočeské energetice

České zemědělce stále více znervózňuje, že ministerstvo zatím nezřídilo takzvanou platební agenturu. Přes ni by do našeho zemědělství měly přicházet peníze z rozpočtu Evropské unie. Brusel umožnil v nových členských státech vznik těchto institucí s předstihem, aby se dotace mohly bez problému vyplácet. Podle předsedy agrrání komory na Tachovsku Stanislava Eberleho hrozí, že ministersvo nestihne platební agenturu rozjet před naším vstupem do Unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanislav Eberle o rozjezdu platební agentury

Německo oficiálně oznámilo Bruselu, že se mu ani letos nepodaří udržet výši rozpočtového schodku pod třemi procenty hrubého domácího produktu. Tzv. pakt stability, ke kterému se zavázaly země eurozóny určuje, že tuto hranici by deficit žádného národního rozpočtu neměl překročit. Stejně tak, jak dodává náš zpravodaj v Berlíně David Štáhlavský, se Německo nepodaří splnit ani druhé kritérium - tedy celkovou zadluženost pod 60 procenty hrubého domácího produktu.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský o paktu stability

Ministerstvo financí vydá pravděpodobně ve druhém čtvrtletí první státní eurobond, to znamená dluhopis v cizí měně obchodovaný na západoevropském trhu. Jak prohlásil náměstek ministra financí Eduard Janota o tomto kroku se už v podstatě rozhodlo. Podle Vladimíra Pikory, analytika Volksbank to znamená, že se stát zadluží méně, než se původně očekávalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Pikora o eurobondech

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme