Ekonomické informace 1. 3. 2005

Elektrárenské společnosti ČEZ klesl loni čistý zisky o téměř 14 miliard. Česká republika žádá Evropskou unii o pomoc s přebytky obilí. Kolektivní vyjednávání s odbory Českých drah se vrací po několika měsících na začátek. Češi se u bank stále více zadlužují. Rumunsko zavádí "tvrdé" leu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Řada podniků včera zveřejnila své hospodářské výsledky za loňský rok. Tyto informace mají velký význam zejména u těch společností, které se obchodují na burze nebo se je stát chystá privatizovat. Například předloni ztrátový Unipetrol podle předběžných konsolidovaných výsledků vykázal loni hrubý zisk téměř pět miliard korun. Ziskové byly všechny dceřinné firmy skupiny. Výrazný zisk zaznamenala také společnost Zentiva. Elektrárenské společnosti ČEZ klesl loni čistý zisky o téměř 14 miliard. Podle mluvčího podniku Ladislava Kříže je to tím, že rok 2003 byl výjimečný.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: Hospodářský výsledek ČEZ

Česká republika žádá Evropskou unii o pomoc s přebytky obilí. Ministr zemědělství Jaroslav Palas dnes předložil Evropské komisi žádost, aby dotovala vývoz obilí ze středoevropských, takzvaných suchozemských zemí. Jde o Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Rakousko. Tyto státy mají vyšší náklady na dopravu obilí k mořským přístavům, než pobřežní země a jsou proto v nevýhodě. Zatímco například Portugalsko má obilí málo a rádo by ho nakoupilo, u nás jsou sklady plné po loňské dobré úrodě, což podle ministra Jaroslava Palase způsobuje problémy. Požaduje proto po unii, aby nám na část nákladů přispěla.

Přehrát

00:00 / 00:00

J . Palas: Přebytky obilí

Kolektivní vyjednávání s odbory Českých drah se vrací po několika měsících na začátek. Federace strojvůdců odmítla podepsat kolektivní smlouvu, ve které nebyly speciální příplatky pro jejich profesi. Od dnešního dne jsou proto anulovány i ostatní smlouvy se zbývajícími profesními svazy železničářů. Na zaměstnance Českých drah se proto budou až do podepsání nové smlouvy vztahovat podmínky zákoníku práce. To znamená, že budou mít menší plat, kratší dovolenou, budou déle v práci a ti, kdo dostanou výpověď, budou mít až o polovinu nižší odstupné. Vedení Českých drah přijde s novým návrhem kolektivní smlouvy zřejmě už příští týden. Mluvčí podniku Petr Šťáhlavský ale potvrdil, že požadavkům strojvůdců ani pak nebude vedení firmy chtít ustoupit.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Šťáhlavský: Kolektivní smlouva v ČD

Češi se u bank stále více zadlužují, letos v lednu jim dlužili téměř o 74 miliard korun více než před rokem. Lidé si půjčují peníze především na pořízení bydlení, a to formou hypotečních úvěrů nebo půjček u stavebních spořitelen, vyplývá z dnešních údajů České národní banky. Podle ekonomů sice zadlužení domácností v Česku roste vysokým tempem, je však stále mnohem nižší než ve vyspělých zemích.

Rumunsko zavede "tvrdé" leu. Ten vystřídá nynější měnu, jejíž hodnotu výrazně srazila vysoká inflace postkomunistického období. Staronová měna bude mít o čtyři nuly méně a do dvou let bude plně směnitelná, řekl dnes guvernér rumunské centrální banky Mugur Isarescu. Proces přechodu na měnu s desetitisíckrát vyšší nominální hodnotou začne dnes, kdy vstoupí v platnost zákon o povinnosti maloobchodníků udávat ceny ve staré a nové měně zároveň. Nový leu fyzicky vstoupí do oběhu počátkem července a obě měny se budou používat současně do konce roku 2006. Starý leu přestane platit 1. ledna 2007. Stane se tak na počátku roku, v němž chce Rumunsko vstoupit do Evropské unie.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme