Ekonomické informace 1. 3. 2007

Kuřáky čeká druhé zdražování cigaret za poslední půlrok, a to o sedm až devět korun za krabičku. Ode dneška mohou podnikatelé opět žádat o dotace z programu Rozvoj. Levná asijská konkurence zlikvidovala jindřichohradeckou textilku Jitka. Míra nezaměstnanosti v Evropské unii se v lednu snížila na 7,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cigarety

cigarety

Kuřáky čeká druhé zdražování cigaret za poslední půlrok, a to o sedm až devět korun za krabičku. Ode dneška se totiž zvyšuje spotřební daň. Jak se to promítne do státní pokladny, vysvětluje analytik společnosti Patria Finance David Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Zdražování cigaret

Ode dneška mohou podnikatelé opět žádat o dotace z programu Rozvoj. Je součástí Operačního programu Podnikání a inovace a v uplynulém období patřil mezi nejoblíbenější. Malé a střední firmy z něho mohou získat prostředky nejen na pořízení strojů. Podle Alžběty Honsové z agentury CzechInvest bude nyní program regionálně omezen.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Honsová: Dotace z programu Rozvoj

Levná asijská konkurence zlikvidovala jindřichohradeckou textilku Jitka. Ani restrukturalizační opatření z posledních let, kdy firmu převzala brněnská společnost Pletora, nepomohla. Jak potvrzuje generální ředitel Jiří Šmehlík, Jitka s výrobou textilu končí, o práci přijde 320 zaměstnanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šmehlík: Konec textilní firmy Jitka

Pohořelický kapr a žatecký chmel získali ochrannou známku původu Evropské unie. Znamená to, že celý produkt musí pocházet z dané oblasti za použití uznávaného know-how. Evropská komise nyní rozhoduje o registrace pro další tři desítky českých potravinářských výrobků.

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii se v lednu snížila na 7,5 procenta. Podle údajů Eurostatu si nejlépe vede Dánsko, kde jsou bez práce asi 3 procenta lidí. S nejvyšší nezaměstnaností se nadále potýká Polsko - skoro 13 procent. Jak říká analytik České spořitelny Jan Jedlička, EU má ve srovnání se USA stále co dohánět.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Jedlička: Nezaměstnanost v EU

Evropský výrobce letadel Airbus zruší během čtyř let 10 tisíc pracovních míst. Nejvíce ve Francii a Německu. Mateřská společnost EADS tak reaguje na zpoždění výroby nového letadla A 380 a negativní dopad slabého dolaru na hospodaření firmy. Zástupci zaměstnanců uvedli, že budou proti plánované restrukturalizaci protestovat.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme