Ekonomické informace 1. 4. 2003

Dlužná částka za prohranou arbitráž se v dohledné době přestane navyšovat každý den o dva miliony korun. Stát postaví dálnici D47 rychleji a levněji než soukromý investor, prohlásil po jednání vlády ministr dopravy Milan Šimonovský. Plzeňská banka zřejmě končí. Fond pojištění vkladů se už dohodl s GE Capital Bank na případném vyplácení klientů Union banky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Dlužná částka za prohranou arbitráž se v dohledné době přestane navyšovat každý den o dva miliony korun. Ministr financí Bohuslav Sobotka se během večerního jednání se zástupci CME dohodl, že složí přes 10 miliard korun nejpozději do 28. dubna na účet u Deutsche Bank ve Švédsku. Mluvčí ministerstva Jaroslav Dědič ale zdůraznil, že zmrazení úroků se netýká předešlých dnů. Za ty bude muset stát zaplatit.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dědič: Úroky z dluhu CME

Pokud Česká republika neodešle včas na švédský účet peníze, zvýší se podle dnešní dohody dluh o dalších 20 milionů dolarů. Pokud odvolací soud rozhodne ve prospěch našeho státu, dostaneme peníze zpět.

Stát postaví dálnici D47 rychleji a levněji než soukromý investor, prohlásil po jednání vlády ministr dopravy Milan Šimonovský. Kabinet souhlasil s vypovězením dohody s izraelskou společností Housing and Construction, která měla dálnici z Lipníka nad Bečvou do Ostravy vybudovat. Celková navrhovaná cena byla podle Šimonovského jedním z hlavních důvodů pro rozhodnutí vlády. Stát namísto předpokládaných 125 miliard korun zaplatí o třetinu méně, když dálnici postaví vlastními silami. Za odstoupení od smlouvy ale vláda bude muset zaplatit.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šimonovský: Odstoupení od smlouvy budeme platit

Společnost Housing&Construction tvrdí, že rozhodnutí vlády je špatným signálem pro zahraniční investory. Cena prý odpovídala mezinárodním standardům a firma chce se svými právníky posoudit všechny možnosti jak získat úhradu veškerých nákladů a škod.

Plzeňská banka zřejmě končí. Její vedení podalo samo návrh na konkurs, protože už prý vyčerpalo všechny možnosti jak se dohodnout s investiční společností Akro. Té soud přiřkl dvoumiliardovou náhradu pro klienty bývalých CS fondů, které Akro spravuje. Platit má Plzeňská banka, jenže její celé jmění je jen miliarda a čtvrt. Kvůli uzavření pobočky zahájila s Plzeňskou bankou centrální banka správní řízení o odejmutí licence. Na konečné rozhodnutí má podle mluvčí Alice Frišaufové ale ještě tři týdny.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Frišaufová: Konec Plzeňské banky

Fond pojištění vkladů se už dohodl s GE Capital Banka na případném vyplácení klientů Union banky, které hrozí odnětí licence. Klienti mají nárok na 90 procent vkladu, maximálně ale 25 tisíc euro - a to v kurzu platném v den uzavření poboček Union banky. Mluvčí Jan Hainz předpokládá, že GE by mohla začít vyplácet peníze asi v polovině května.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hainz: Výplata klientů Union banky

Dnes podruhé mají naši podnikatelé šanci získat odborné rady, potřebné pro vstup na jednotný evropský a speciálně německý trh. Na telefonním čísle 0049-30-226 381 17 jim bezplatně poradí česky mluvící experti na německou ekonomiku a právo. Premiéru této ojedinělé akce sledoval před měsícem přímo v Berlíně redaktor týdeníku Ekonom Igor Záruba. Dnešní horká linka má podle něj využít zkušeností z minula a vyhovět více zájemcům.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Záruba: Poradenská linka

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme