Ekonomické informace 1. 4. 2004

Domácnosti ode dneška zaplatí za zemní plyn méně. Zadlužování českých domácností se v únoru zastavilo. Novým ředitelem Konsolidační agentury je ode dneška Zdeněk Čáp, ČEZ povede bývalý šéf holdingu Škoda Martin Roman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Domácnosti ode dneška zaplatí za zemní plyn méně. V průměru zlevní o 3,5 procenta. Zlevnění ale bude různé podle regionů. Nejvíce klesne cena plynu na jižní Moravě - o 3,9 procenta, nejméně naopak v západních Čechách, a to o 2,8 procenta. Energetický regulační úřad podle jeho mluvčí Jarmily Lehnerové tak rozhodl kvůli silnější koruně a také kvůli příznivému vývoji cen ropy na světových trzích.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Lehnerová: Ceny plynu

Regulační úřad o zlevnění plynu na druhé čtvrtletí rozhodoval před několika týdny, jenže v posledních dnech se vývoj cen ropy a ropných produktů změnil. Jejich poslední zdražení způsobil výbuch a požár v třetí největší rafinerii ve Spojených státech, na rostoucích cenách se ale také podepisují plány ropného kartelu OPEC na další snižování produkce. To kartel včera posvětil na svém zasedání ve Vídni. Na rozhodnutí OPEC trh sice bezprostředně nereagoval, ale cenám ropy to rozhodně neprospěje dodává Jiří Šťastný ze společnosti Colosseum.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Ceny ropy

Zadlužování českých domácností se v únoru zastavilo. Objem poskytnutých úvěrů se tentokrát ve srovnání s lednem nezvýšil. Přerušil se tak trend posledních měsíců, kdy si domácnosti půjčovaly stále více peněz. Ke konci února Češi bankám dlužili celkem 240 miliard korun. Jestli v únoru šlo jen o dočasný výkyv, nebo skutečnou změnu vývoje k větší opatrnosti při zadlužování, se podle viceguvernéra centrální banky Luďka Niedermayera zatím nedá určit.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Niedermayer: Zadlužování domácností

Začátek nového čtvrtletí znamená i řadu změn ve vedení významných institucí a podniků. Novým šéfem Konsolidační agentury je ode dneška Zdeněk Čáp. Generálním ředitelem společnosti ČEZ se stane bývalý šéf holdingu Škoda Martin Roman.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Roman: Generální ředitel ČEZ

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme