Ekonomické informace 1. 4. 2005

Za nevýhodnou považuje nabídku společnosti Telefonica na Český telecom stínový ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. V Praze dnes zahájí provoz Evropské spotřebitelské centrum, které bylo zřízeno při Ministerstvu průmyslu a obchodu. Domácnosti ode dneška zaplatí méně za zemní plyn. Ten v průměru zlevní o téměř 2 a půl procenta. Zájem českých exportérů uplatnit své výrobky na nových trzích roste. Dosavadní náměstek amerického ministra obrany Paul Wolfowitz se stal prezidentem Světové banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonní automat

telefonní automat | Foto: Jan Rosenauer

Za nevýhodnou považuje nabídku společnosti Telefonica na Český telecom stínový ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. ODS, jako největší opoziční strana se tak stále kloní i názoru, aby byl Telecom prodán přes kapitálové trhy. Telefonica za státní podíl v Telecomu nabízí téměř 83 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Říman o nabídce Telefonicy

O tom, jak vláda nakonec Telecom prodá, se rozhodne až po dnešním hlasování o nedůvěře vládě premiéra Grosse.

V Praze dnes zahájí provoz Evropské spotřebitelské centrum, které bylo zřízeno při Ministerstvu průmyslu a obchodu. Centrum vzniklo díky finanční podpoře Evropské unie. Podle mluvčího Ministerstva průmyslu a obchodu Iva Mravinace by mělo spotřebitelům usnadnit orientaci na unijním trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivo Mravinac o orientaci na trhu

Domácnosti ode dneška zaplatí méně za zemní plyn. Ten v průměru zlevní o téměř 2 a půl procenta. Rozhodl o tom Energetický regulační úřad. Pokles cen přitom bude v každém kraji jiný. Nejvíce zlevní dodávky zemního plynu zákazníkům na jihu Moravy, naopak nejmenších zlevnění se dočkají domácnosti na jihu a západě Čech, říká mluvčí Energetického regulačního úřadu Jarmila Lehnerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jarmila Lehnerová o zlevnění plynu

Zájem českých exportérů uplatnit své výrobky na nových trzích roste. Zatímco loni projevovaly firmy zájem především o informace ze zemí, které jsou pro český vývoz tradiční - například Francie, Polsko či Maďarsko, letos se jejich exportní iniciativa upírá na Rusko, zaoceánské trhy jako USA, Indii, Brazílii, ale také na Skandinávii. Potvrzuje to ředitel zahraniční kanceláře Czechtradu ve Švédsku Tomáš Rak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Rak o českých exportérech

Dosavadní náměstek amerického ministra obrany Paul Wolfowitz se stal prezidentem Světové banky. Boj s chudobou ve světě tak bude vést "jestřáb" z Pentagonu, který se velkou měrou zasadil o svržení diktatury Saddáma Husajna v Iráku.

David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme