Ekonomické informace 1. 6. 2005

Od července budou dražší dodávky zemního plynu pro domácnosti. Vláda se dnes bude zabývat státními zárukami za úvěr Českých drah na nákup nových vagonů - ministr financí Bohuslav Sobotka je ale proti. Ode dneška platí novela zákona, která má zamezit pirátství a nelegálnímu přístupu v rozhlasovém a televizním vysílání a na internetu. Světový mobilní gigant Vodafone převzal plnou kontrolu nad společnostmi Oskar Mobil a Mobifon.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Energetický regulační úřad

Energetický regulační úřad | Foto: Energetický regulační úřad

Od července si připlatíme za dodávky zemního plynu. Cena pro domácnosti se průměrně zvyšuje o 4,3 procenta. Podle mluvčí Energetického regulačního úřadu Jarmily Lehnerové se liší podle regionu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Lehnerová: Ceny zemního plynu od 1. 7.

Státní záruky za úvěr Českých drah na nákup nových vagonů bude dnes projednávat vláda. Návrh ministerstva dopravy má už ale odpůrce v jednom z nejdůležitějších resortů. Podle Radka Němečka z tiskového odboru ministerstva financí totiž ministr Bohuslav Sobotka poskytnutí dalších záruk za úvěry Českých drah nepovažuje za zodpovědné.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Záruky za úvěry ČD

Ode dneška platí novela zákona, která má zamezit pirátství a nelegálnímu přístupu v rozhlasovém a televizním vysílání a na internetu. Novela zakazuje dovážet a prodávat takzvané pirátské dekodéry, které mohou narušovat práva autorů a služeb ve vysílání. Jiří Hnát, ředitel odboru hromadných sdělovacích prostředků ministerstva kultury, se nový zákon týká hlavně rozhlasového a televizního vysílání a komerčních služeb přidává podrobnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hnát: Pirátské dekodéry

Letecká společnost Luftahansa dnes otevře v Brně telefonní zákaznické centrum pro střední a východní Evropu. Firma předpokládá, že počet zaměstnanců v centru přesáhne do roku 2008 stovku.

Světový mobilní gigant Vodafone převzal plnou kontrolu nad společnostmi Oskar Mobil a Mobifon. Firma za oba operátory zaplatila kanadské TIW zhruba 3,5 miliardy dolarů. Vstup Vodafone na český trh bude znamenat zostření konkurence pro další operátory T-Mobile a Eurotel.

Dánská společnost TDC potvrdila záměr dále rozvíjet telekomunikační společnost Contactel, jímž je jediným vlastníkem. Tím vyvrátila spekulace o tom, že Contactel je na prodej. Viceprezident pro rozvoj Nikolaj Gammeltoft připustil, že TDC dříve zvažovala různé varianty budoucnosti Contactelu včetně případného prodeje. Na českém trhu ale zůstává.

Jednotná evropská měna se nemůže vzpamatovat z nedělního referenda ve Francii k evropské ústavní smlouvě a stále padá. Euro je tak vůči dolaru nejslabší od loňského října. Česká měna k euru posílila až k hranici 30,30 za euro. K dolaru koruna oslabila na 24,55 Kč/USD.

Jaroslav Skalický, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme