Ekonomické informace 1. 6. 2006

České domácnosti se v dubnu zadlužily o dalších sedm miliard korun. Čeští dopravci se opět vrací na koleje. Nákladní vlaky Českých drah přepravily za první čtvrtletí 20 milionů tun zboží, což představuje meziroční růst o skoro 11 procent. Vedení japonské společnosti IPS Alpha oficiálně potvrdilo svůj záměr vybudovat v České republice nový závod na výrobu LCD displejů. Dotace k úvěru na opravy, modernizace a regenerace panelových domů bude moci získat i jejich většinový vlastník nebo skupina vlastníků, kteří se na tom dohodnou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železniční doprava

železniční doprava | Foto: Jan Rosenauer

České domácnosti se v dubnu zadlužily o dalších sedm miliard korun. Celkem tak bankám a finančním institucím ke konci měsíce dlužily téměř 445 miliard korun. K rostoucímu zadlužování začínají přispívat ve větší míře i nízkopříjmové domácnosti. V případě horšího ekonomického vývoje to může ohrozit jejich finanční situaci. To je jeden ze závěrů zprávy České národní banky o finanční stabilitě za rok 2005. Potvrzuje to i členka bankovní rady Michaela Erbenová.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Erbenová: Domácnosti se zadlužují

Čeští dopravci se opět vrací na koleje. Nákladní vlaky Českých drah přepravily za první čtvrtletí 20 milionů tun zboží, což představuje meziroční růst o skoro 11 procent. Podle mluvčího drah Aleše Ondrůje si podnik také hodně slibuje od zavedení mýtného na silnicích, které má začít platit od ledna 2007 a má přinést harmonizaci podmínek mezi jednotlivými druhy dopravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Ondrůj: Čeští dopravci se opět vrací na koleje

Vedení japonské společnosti IPS Alpha oficiálně potvrdilo svůj záměr vybudovat v České republice nový závod na výrobu LCD displejů. Firma investuje do stavby v průmyslové zóně Triangl nedaleko Žatce přes 2 miliardy 600 milionů korun a během několika let zaměstná až 2000 lidí. Stavba továrny má být zahájena letos, výrobu chce společnost spustit za rok. Člen Japonské průmyslové a hospodářské komory Tomio Okamura ale předpokládá, že v budoucnu už Japonci u nás nebudou investovat tolik jako dosud.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Okamura: Japonské investice v Česku

Dotace k úvěru na opravy, modernizace a regenerace panelových domů bude moci získat i jejich většinový vlastník nebo skupina vlastníků, kteří se na tom dohodnou. Dosud o tyto dotace mohla žádat jen společenství vlastníků. Změnu schválila vláda. Ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Jan Vágner doplnil, že k žádosti o dotaci už nebude třeba vždy předkládat stavební povolení.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vágner: Dotace na opravy panelových domů

Až na sedm milionů korun si mohou přijít němečtí zaměstnanci Volkswagenu, pokud dají výpověď. Automobilka totiž oznámila, že vyplatí zhruba 95 tisíc až 250 tisíc eur těm německým pracovníkům, kteří dobrovolně odejdou z firmy. Společnost oznámila tuto nabídku v dopise téměř 85 tisícům svých zaměstnanců. Firma musí spoléhat na dobrovolné odchody, protože v roce 2004 slíbila, že do roku 2011 nebude ve svých šesti západoněmeckých továrnách propouštět. Teď chce ale zrušit až 20 tisíc pracovních míst.

Jitka Hanžlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme