Ekonomické informace 1. 6. 2007

Základní úroková sazba je ode dneška na 2,75 procentech. Senát pravděpodobně umožní vládě využít ke snížení rozpočtového schodku peníze z rezervních fondů ministerstev. Začíná platit nová evropská směrnice o regulaci chemických látek. S veterinárními léčivy proniká na světový trh společnost Bioveta z Ivanovic na Hané. Celníci zabavili loni na vnějších hranicích EU třikrát více padělků a pirátských nahrávek než v roce 2005.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Základní úroková sazba je ode dneška na 2,75 procentech. I tak ale zůstává nejnižší v Evropské unii. Podle analytika Aleše Michla z Reifeisenbank by zvýšení sazeb nemělo nijak výrazně ovlivnit současné úročení hypoték a úvěrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Úrokové sazby

Senát pravděpodobně umožní vládě využít ke snížení schodku státního rozpočtu peníze, které mají jednotlivá ministerstva v rezervních fondech. Senátní hospodářský výbor doporučil schválení příslušné novely zákona o rozpočtových pravidlech. Horní komora bude novelu projednávat příští týden.

Ode dneška platí nová evropská směrnice o regulaci chemických látek. Ty nejnebezpečnější bude muset schvalovat Evropská agentura pro chemikálie. Chemické podniky navíc musí informovat o případném riziku spojeném s jejich užíváním. Administrativa s tím spojená zvýší firmám náklady, tvrdí ředitel Svazu chemického průmyslu Ladislav Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Novák: Směrnice o regulaci chemických látek

S veterinárními léčivy proniká na světový trh společnost Bioveta z Ivanovic na Hané. Loni exportovala dvě třetiny své produkce. Právě rostoucí vývoz přispěl podle ředitele firmy Libora Bittnera ke zvýšení čistého zisku v uplynulém roce na 75 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Bittner: Bioveta

Celníci zabavili loni na vnějších hranicích Evropské unie třikrát více padělků a pirátských nahrávek než v roce 2005. Jak vyplývá ze zprávy Evropská komise, nejvíce zabaveného zboží pochází z Číny, více než 80 procent. Nejčastěji zabaveným produktem jsou cigarety.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme