Ekonomické informace 1. 7. 2004

Ode dneška budeme moci platit v hotovosti maximálně 15 tisíc eur, což je asi půl milionu korun. Od dnešního dne mohou podnikatelé žádat o poskytnutí podpory ze strukturálních fondů Evropské unie. Žádosti podnikatelů ode dneška přijímají regionální pracoviště agentury CzechInvest. Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo seznam 163 cestovních kanceláří, které dosud nemají uzavřenou povinnou pojistku proti následkům insolvence.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Ode dneška budeme moci platit v hotovosti maximálně 15 tisíc eur, což je asi půl milionu korun. Určuje to zákon o omezení plateb v hotovosti, který právě vstoupil v platnost. Vyšší částky musí jít přes bankovní účet. Omezení platí pro fyzické i právnické osoby. Ale nevztahuje se například na výplaty mezd a ostatních odměn za práci, na platby důchodů z pojištění nebo na vklady a výběry hotovosti přímo v bance. Dodává mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marek Zeman o omezení hotovosti

Od dnešního dne mohou podnikatelé žádat o poskytnutí podpory ze strukturálních fondů Evropské unie. V rámci operačního programu Průmysl a podnikání mohou podporu získat živnostníci i podniky všech velikostí. Na co mohou peníze použít, vysvětlil ředitel odboru strukturálních fondů ministerstva průmyslu Břetislav Grégr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Břetislav Grégr o možnostech

Žádosti podnikatelů ode dneška přijímají regionální pracoviště agentury CzechInvest. Zájemci o zvýhodněné úvěry se ale musí obrátit na pracoviště Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo seznam 163 cestovních kanceláří, které dosud nemají uzavřenou povinnou pojistku proti následkům insolvence. Seznam můžete najít na internetové adrese www.mmr.cz. Ne všechny vyjmenované společnosti ale podnikají neoprávněně. Mohou mezi nimi být ty, které zájezdy jen prodávají.

Spojené státy uzavřely éru superlevných úvěrů, které v posledních letech přispěly k prudkému oživení největší ekonomiky světa. Snaha udržet inflaci pod kontrolou donutila včera měnový výbor FEDu k prvnímu mírnému zvýšení oficiálních úrokových sazeb po čtyřech letech. Základní mezibankovní úrok na takzvané federální fondy vzrostl na jedno a čtvrt procenta.

V ostravské průmyslové zóně Ostrava Hrabová začal stavět nový investor. Tchajwanská společnost ASUSTeK COMPUTER chce v Ostravě vybudovat nové evropské centrum pro výrobu a servis počítačů. Do nového závodu a vybudování opravárenského centra plánuje investovat 648 milionů korun. Práci v nich najde více než 1300 lidí, říká mluvčí agentury Czechinvest Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Víšková o novém závodu

Český statistický úřad po revizi zvýšil odhad růstu domácí ekonomiky za poslední 4 roky. Dostali jsme se tak na úroveň 66 procent průměrného hrubého domácího produktu Evropské unie, zatímco před opravou to bylo 59 procent. Výše růstu HDP za letošní první čtvrtletí zůstala i po revizi stejná - na úrovni 3,1 procenta. Zatímco dříve statistici uváděli, že loni připadal na jednoho obyvatele roční produkt ve výši 16 tisíc dolarů, podle opravené verze je to 17.715 dolarů, což je v přepočtu na reálnou kupní sílu téměř 250 tisíc korun. Sečteno a podtrženo máme se lépe, než jsme původně mysleli.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme