Ekonomické informace 1. 7. 2005

Třem miliónům každodenních cestujících pražskou městskou dopravou se ode dneška zvyšuje jízdné. Dražší je ode dneška také zemní plyn, pro domácnosti o více než čtyři procenta. Malé a střední podniky mohou využít novou formu podpory vývozu. Španělská společnost Telefónica navrhla, že od menšinových podílníků Českého Telecomu vykoupí jejich akcie za 456 korun za kus. Česko je pro investory sedmou nejatraktivnější zemí na světě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barrandovská tramvaj

Barrandovská tramvaj

Třem miliónům každodenních cestujících pražskou městskou dopravou se ode dneška zvyšuje jízdné. Základní přestupní jízdenka stojí místo dvanácti nově dvacet korun, předplatní kupony jsou dražší o deset procent. Cestující mohou ještě dva měsíce používat staré jízdenky, musí však dodržovat nový tarif. Důvody zdražení jízdného vysvětluje šéf Dopravního podniku hlavního města Prahy Tomáš Jílek.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Jílek: Důvody zdražení jízdného

Dražší je ode dneška také zemní plyn, pro domácnosti o více než čtyři procenta. Jak se to projeví, o tom nás informuje mluvčí Středočeské plynárenské Sylvie Šindelková.

Přehrát

00:00 / 00:00

S. Šindelková: Jak se projeví zvýšení ceny zemního plynu

Malé a střední podniky mohou ode dneška využít novou formu podpory vývozu. Pokud se tři exportéři spojí, mohou získat dotaci na provoz zahraniční kanceláře, která je bude zastupovat. Sdružování příbuzných výrob a služeb je trendem posledních let a naši vývozci mohou tímto způsobem lépe uspět v zahraničí. Jak připomíná ředitelka vládní agentury Czech Trade Jitka Hanzlíčková, jednou z podmínek získání dotace je, že podniky mají své sídlo na území Česka.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hanzlíčková: Podmínky získání dotace

Španělská společnost Telefónica navrhla, že od menšinových podílníků Českého Telecomu vykoupí jejich akcie za 456 korun za kus. Firma nabídku předložila ke schválení Komisi pro cenné papíry. Povinnost vznikla španělskému operátorovi poté, co převzal 51 procent akcií Telecomu.

Česko je pro investory sedmou nejatraktivnější zemí na světě. Jak vyplývá z průzkumu společnosti Ernst&Young, na prvním místě se umístila Čína, následovaná Spojenými státy a Indií. Čína nejvíce boduje především díky obrovskému hospodářskému růstu.

Německo bude zřejmě ještě další tři roky překračovat limit Evropské unie pro rozpočtový schodek. Jak dnes uvedl německý ministr financí Hans Eichel, takovému vývoji může zabránit jedině zvýšení daňových příjmů.

Jaroslav Skalický, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme