Ekonomické informace 1. 8. 2001

Zajišťovací fond družstevních záložen dnes zahájí administrativní část výplaty náhrad za pojištění vkladů členů některých kampeliček. Po přelomu poloviny roku mnohé podniky zveřejňují dílčí hospodářské výsledky. Zajímavé je srovnání, jak kdo hospodařil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zajišťovací fond družstevních záložen dnes zahájí administrativní část výplaty náhrad za pojištění vkladů členů některých kampeliček. Jde o Všeobecnou družstevní záložnu, Kampeličku Chrášťany, Spořitelní a úvěrní družstvo Kampelička-Falco, a Moravskou družstevní záložnu Beseda. Členové těchto záložen dostanou dopis, ve kterém budou přesné pokyny, jak mají dále postupovat .

Po přelomu poloviny roku mnohé podniky zveřejňují dílčí hospodářské výsledky. To je důležité nejen pro akcionáře, ale také pro ty, kdo obchodují na kapitálovém trhu. Zajímavé je srovnání, jak kdo hospodařil. Podívejme se na to.

Elektrárenská společnost ČEZ zvýšila za uplynulý půlrok zisk o více než polovinu na zhruba čtyři a půl miliardy korun. Vedení firmy očekává, že produktivita práce by mohla letos růst o více než 40 procent. Na čem je podle šéfa představenstva ČEZu Jaroslava Míla postaven úspěch firmy?

Zisk klesl v prvním pololetí Českému telecomu. Meziročně o 13,5 procenta na necelé 3 miliardy korun. Celkové výnosy ovšem stouply na 28 miliard. Proč má Telecom nižší, to vysvětluje Lucie Olšáková z tiskového oddělení Telecomu.

Jak jsou na tom banky? Komerční banka měla v pololetí zisk 2,7 miliardy korun. Přitom loni byla v miliardové ztrátě. Československá obchodní banka dosáhla zisku 2 miliard a Česká spořitelna miliardu 800 milionů. Zlepšení výsledků Komerční banky má podle její mluvčí Marie Růžičkové na svědomí restrukturalizace a loňská výměna managementu i představenstva.

Polepšila si i Česká spořitelna. Její mluvčí Klára Gajdušková si pochvaluje hlavně růst vkladů klientů.

Státní Konsolidační banka neustále prohlubuje svoji ztrátu. V pololetí ztráta dosáhla 6 miliardy 400 milionů korun. Přitom ve stejném období loňského roku to bylo o téměř miliardu méně. A důvod? Banka spravuje nebonitní aktiva na nichž tvoří opravné prostředky. To potvrzuje i mluvčí Konsolidační banky Jiří Pekárek.

Spoříme méně než občané Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK Ad hoc Worldwide. Zatímco v zemích Evropské unie spořilo za poslední rok v průměru 40 procent občanů, v České republice, Polsku a Maďarsku - to bylo jen 25 procent. V ČR za poslední rok dokázala naspořit nějaké prostředky téměř třetina občanů (29 procent). Celé dvě třetiny občanů za posledních dvanáct měsíců nic nenašetřily.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme