Ekonomické informace 1. 8. 2006

Farmářské ceny drůbeže stále klesají. Podle českých chovatelů se nevzpamatovaly z dopadů ptačí chřipky na trh. Spojené státy jsou rozhodnuty udělat vše pro to, aby obnovily jednání o liberalizaci volného obchodu v rámci Světové obchodní organizace a dovedly je k úspěšnému konci. České letecké firmy zaznamenaly rekordní exportní úspěch na největším leteckém veletrhu Oshkosh 2006 v americkém Wisconsinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ultralight české výroby

ultralight české výroby | Foto: Alexandr Pícha

Farmářské ceny drůbeže stále klesají. Podle českých chovatelů se nevzpamatovaly z dopadů ptačí chřipky na trh. Zpracovatelé v současnosti platí za kuřata pod 20 korun za kilogram. Náklady jsou ale vyšší. Producenti drůbežího masa se proto chtějí domluvit na tom, jak postupovat proti zpracovatelům a obchodním řetězcům, kteří tlačí ceny dolů, říká předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Tůmová: Společný postup chovatelů drůbeže

Spojené státy jsou rozhodnuty udělat vše pro to, aby obnovily jednání o liberalizaci volného obchodu v rámci Světové obchodní organizace a dovedly je k úspěšnému konci. Prohlásil to americký prezident George Bush. Jednání takzvaného katarského kola minulý týden ztroskotala, protože se největší obchodní mocnosti nedohodly na uvolnění zemědělských cel a naopak se nevzdaly podpory domácí produkce.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil poprvé ve své historii pokutu jednomu ze zájemců o veřejnou zakázku. Společnost GJW Praha musí zaplatit 50 tisíc korun za to, že v soutěžní nabídce uvedla nepravdivé údaje. Dosud úřad vždy pokutoval zadavatele tendrů, jde tak o dost neobvyklý případ.

České letecké firmy zaznamenaly rekordní exportní úspěch na největším leteckém veletrhu Oshkosh 2006 v americkém Wisconsinu. Nejvíce uspěly s lehkými sportovními letadly, ale i s vrtulemi a s komponenty. Zjistil zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Pícha: Úspěch českých firem na veletrhu Oshkosh 2006

Předpokládám, že i vás stále ještě zajímá, proč vlastně přesně minulý týden v tak rozsáhlém měřítku klekla elektrická síť. Už na to nejsme v posledních letech zvyklí. Extrémně teplé počasí, dvě závady v tuzemské síti a přerušení elektrického vedení mezi Slovinskem a Itálií, to jsou ty příčiny.

Výrazné změny toků elektřiny v Evropě měl 25. července ráno na svědomí požár v okolí slovinské rozvodny Divača. Kvůli němu musela být tři hlavní vedení do Itálie vypnuta, vysvětlil generální ředitel společnosti ČEPS Vladimír Tošovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Tošovský: Důvody kolapsu rozvodné sítě

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme