Ekonomické informace 1. 8. 2007

Západočeši nedokáží odolávat slevám v bavorských obchodech. 300 miliard korun už máme uloženo v podílových fondech. Organizace zemí vyvážejících ropu vykázal rekordní příjem. Japonci začínají komerčně využívat vlak s hybridním pohonem. Inflace v Zimbabwe by do konce roku mohla překročit hranici 100 tisíc procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

registrační pokladna

registrační pokladna | Foto: Zeto Lublin

Západočeši berou útokem německé obchody. V Bavorsku padají při letních slevách ceny až o sedmdesát procent. Jak si ověřila reportérka Ivana Gášková, čeští zákazníci si chválí větší výběr i kvalitu zboží.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Gášková: Slevy v Bavorsku

Na příspěvky na péči, které dostávají od ledna postižení a senioři na pořízení sociálních služeb, bude letos potřeba až o tři miliardy korun víc. Původně plánovaných devět miliard totiž na tyto dávky stačit nebude. Uvedl to náměstek ministra práce a sociálních věcí Marián Hošek. Podle něj už ministerstvo práce požádalo resort financí o přesun části peněz.

V podílových fondech už máme uloženo 300 miliard korun. To je o 29 miliard více než na konci roku 2006. Vyplývá to z údajů Asociace fondů a asset managementu. Na domácí fondy připadlo 167 miliard korun a na zahraniční fondy 133 . Nejvíce peněz mají Češi uloženo ve fondech peněžního trhu.

Vysoké světové ceny ropy loni vynesly Organizaci zemí vyvážejících ropu rekordní příjem 649 miliard dolarů, tedy přes 13 bilionů korun. Proti roku 2005 je to nárůst o 22 procent. V údaji jsou zahrnuty i příjmy za zemní plyn. Ceny ropy se nadále drží u svých historických maxim, americká lehká ropa se večer přiblížila hranici 78 dolarů za barel.

Japonci začínají komerčně využívat vlak s hybridním pohonem. První souprava se čtyřmi elektrickými a jedním pomocným dieselovým motorem zahájila pravidelný provoz po trase dlouhé 79 kilometrů. Hybridní vlak, který uveze maximálně 117 cestujících, je sice šetrný k životnímu prostředí, ale zato dvakrát dražší než běžný. Petr Kavan z Výzkumného ústavu železničního neočekává, že by se vlak s kombinovaným pohonem uplatnil stejně jako hybridní auta.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kavan: Hybridní vlak

Meziroční míra inflace v Zimbabwe by mohla do konce letošního roku přesáhnout hranici 100 tisíc procent. Tamní vláda už minulý měsíc přistoupila ke zmrazení cen poté, co během jediného týdne vzrostly o tři sta procent. Mezinárodní měnový fond varuje, že ekonomika země bude letos ještě dál klesat.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme