Ekonomické informace 1. 9. 2005

Vláda na týden přerušila projednávání návrhu nového zákoníku práce. Zjednodušení a hlavně zrychlení konkurzů v případě krachu firmy, ale i zvýšení pravomoci věřitelů na úkor soudců má přinést nový zákon o úpadku. Elektronický podpis by měl být dostupnější - právě dnes ho totiž začne vydávat také Česká pošta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odbavovací terminál

Odbavovací terminál | Foto: Jan Rosenauer

Od dnešního dne má státní podnik Česká správa letišť nové jméno. A to zní Letiště Praha. Dnes také v pražské Ruzyni slavnostně otevřou část nového terminálu. Letiště se tak snaží vyrovnat s očekávaným růstem počtu cestujících v příštích letech.

Zaměstnavatelé určitě ocení, že vláda včera přerušila projednávání návrhu nového zákoníku práce. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach je prý ochoten ještě přihlédnout k připomínkám podnikatelů. Má na to ovšem jen jediný týden. Škromach totiž počítá s tím, že nový pracovní zákoník vláda schválí už příští týden.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Škromach: Zákoník práce

Zjednodušení a hlavně zrychlení konkurzů v případě krachu firmy, ale i zvýšení pravomoci věřitelů na úkor soudců. To si slibuje vláda od nového zákona o úpadku, který ministři předloží do Parlamentu. Podle místopředsedy vlády pro ekonomiku Martina Jahna by podle nového zákona měly konkurzy trvat mnohem kratší dobu než teď.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Zákon o konkurzech

Dánský výrobce hraček Lego příští rok zavře své dvě továrny ve Švýcarsku. O práci tam přijde zhruba 600 lidí. Lego přesune výrobu k nám do svého závodu, který má v Kladně. Zatím však neví, kolik nových pracovních míst u nás vytvoří.

Elektronický podpis by měl být dostupnější. Právě dnes ho totiž začne vydávat také Česká pošta. Zatím ho nabídne v sedmi největších městech, v prosinci by měl být k dostání na dalších 70 místech. Česká pošta přitom předpokládá, že během pěti let bude chtít získat elektronický podpis kolem 100 tisíc uživatelů. Ministerstvo informatiky je podle jeho mluvčí Kláry Volné rádo, že pošta bude podpisy vydávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Volná: Elektronický podpis na poštách

Prezidium Komise pro cenné papíry bude dohlížet na kapitálový trh v neúplném složení. Dnes totiž vyprší funkční období Milanu Šimáčkovi a ministr financí Bohuslav Sobotka se rozhodl s ohledem na plánované spojení dozorů finančního trhu volné křeslo neobsazovat.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme