Ekonomické informace 1. 9. 2006

Začíná platit nový zákon o prodeji pohonných hmot, který stanoví přísnější pravidla pro fungování čerpacích stanic. Další změna dnes čeká telekomunikační trh - z reklam i displejů mobilních telefonů začnou mizet značky Eurotel a Český Telecom. Řízení letového provozu snížilo cenu u takzvaných přibližovacích a letištních poplatků. Čeští zemědělci postupně stárnou a znatelně jich ubývá. Z ostravské hutní společnosti Mittal Steel odcházejí další lidé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice pohonných hmot

Čerpací stanice pohonných hmot | Foto: Marián Vojtek

Dnešním dnem začíná platit nový zákon o prodeji pohonných hmot, který stanoví přísnější pravidla pro fungování čerpacích stanic. Ty se budou muset zaregistrovat podle jednotného formuláře. Zákon by měl zvýšit možnosti kontroly kvality pohonných hmot - říká Jan Zaplatílek, ředitel odboru plynárenství a kapalných paliv ministerstva průmyslu a obchodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Zaplatílek: Pravidla pro fungování čerpacích stanic

Ode dneška se zpřísňují také pravidla pro udělování národní značky Klasa, kterou od roku 2003 ministr zemědělství oceňuje kvalitní domácí potravinářské a zemědělské výrobky. Nově oceněné výrobky budou muset být vedle dosavadních nároků na kvalitu výjimečné proti konkurenci minimálně alespoň v jedné kvalitativní charakteristice - například v obsahu nejlepších surovin, vitamínů nebo v omezení přídatných látek.

Další změna dnes čeká telekomunikační trh. Z reklam i displejů mobilních telefonů začnou mizet značky Eurotel a Český Telecom. Nahradí je jednotná značka našeho největšího telekomunikačního operátora pod názvem O2. Změna firemní identity potrvá až do příštího roku, protože společnost musí stihnout přemalovat více než 20.000 telefonních budek, několik tisíc vozidel, exteriéry a interiéry stovek budov a firemních prodejen.

Řízení letového provozu mění svou cenovou politiku. K dnešnímu dni snížilo cenu u tzv. přibližovacích a letištních poplatků. Nový ceník je výhodný především pro velká letadla. Ta největší by mohla ušetřit až 30 procent z dosavadních poplatků. Podle mluvčího Řízení letového provozu Richarda Klímy by nižší poplatky měly do Česka přilákat více letadel.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Klíma: Snížení poplatků

Čeští zemědělci postupně stárnou a znatelně jich ubývá. Ukazují to statistiky Českého statistického úřadu. Za poslední tři roky se počet fyzických osob podnikajících v zemědělství snížil o 23 procent, mírně ale naopak přibylo právnických osob. Podle Jiřího Hrbka z Českého statistického úřadu je znát, že české zemědělství prochází po vstupu do Evropské unie velkými strukturálními změnami.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hrbek: Zemědělství

Z ostravské hutní společnosti Mittal Steel odcházejí další lidé. Využili druhého kola takzvaného dobrovolného odchodného, při kterém si mohou přijít až na půl miliónu korun. Někteří opouštějí firmu okamžitě, jiné ale společnost podle své mluvčí Jany Dronské uvolní až v průběhu příštích měsíců.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dronská: Výpovědi v Mittal Steel

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme