Ekonomické informace 10. 1. 2003

Mexický producent hliníkových hlav a bloků do automobilových motorů Nemak přijal tento týden do nového závodu v průmyslové zóně Joseph u Havraně na Mostecku prvních 12 dělníků. Společně se členy managementu a s technicko-hospodářskými pracovníky tak zaměstnává už více než 40 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

průmyslový podnik

průmyslový podnik | Foto: Jan Rosenauer

Holdingová společnosti Unipetrol by měla být privatizována jako celek. Vyplývá to z nové varianty prodeje 63 procent státního podílu, jak ji připravilo ministerstvo průmyslu. Kabinet návrh projedná v pondělí.

O něco později bude mít vláda na stole jiný, zřejmě mnohem kontroverznější návrh ministerstva průmyslu. To připravilo dokument, který by měl umožnit vyvlastnění pozemků ve veřejném zájmu. Chce tak udělat přítrž komplikacím při výkupu pozemků pro potřeby strategických průmyslových zón.

Experti z Evropské unie radí České republice zpřísnit boj proti praní špinavých peněz. Navrhují rozšířit možnosti konfiskovat, pocházející z trestné činnosti. Například tím, že by bylo možné zabavit peníze na účtu podezřelé osoby ještě v průběhu trestního řízení. A ne až po jeho skončení - jak to připouští naše legislativa. Podle odhadu policie dosáhl v roce 2001 zisk zločineckých rganizací v České republice celkem 418 miliard korun - tedy 19,5 procenta hrubého domácího produktu.

Nezaměstnanost roste. Na konci minulého roku dosáhla její míra 9,8 procenta. Za prosinec přibylo na úřadech práce přes 55 000 lidí. Nejvíce postiženým okresem i nadále zůstává Mostecko. To vykázalo míru nezaměstnanosti přes 21 procent. To znamená, že je tam více než 14 000 lidí bez práce. Podle Pavla Sobíška z HVB banky dojde už v lednu k překročení magické hranice 10procentní míry nezaměstnanosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Vývoj nezaměstnanosti

Vývoj inflace neznamená pro naši ekonomiku také žádnou dobrou zprávu. Za celý loňský rok vzrostla oproti roku 2001 jen o 1,8 procenta. To je nejnižší nárůst od počátku transformace. Ekonomové předpokládají další možný pokles. To by ale znamenalo deflaci, která by růst ekonomiky ještě dále brzdila. Proti může působit růst cen pohonných hmot. Ten by podle Davida Marka z Patria finance, mohl ovlivnit už lednovou inflaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Ceny pohonných hmot

Nepřekvapí, že u nás loni klesal prodej osobních aut. A to téměř o tři procenta. Oficiální dovozci a domácí výrobci prodali 147.750 nových osobních vozů. Odhady o dovezených ojetinách se přitom pohybují kolem čísla 120 000. Jindřich Nevrla ze Svazu dovozců automobilů doufá, že letos u nás automobilky prodají více.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Nevrla: Prodej automobilů

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme