Ekonomické informace 10. 1. 2005

Český statistický úřad zveřejní míru loňské inflace. Dozvíme se také, kolik lidí v závěru minulého roku bylo bez práce. Komise pro cenné papíry zamítla nabídku společností Karbon Invest a K.O.P. na převzetí a odkoupení akcií OKD a Metalimexu a převzetí akcií Českomoravských dolů. Vinaři si po vstupu do EU stěžují na příliš tvrdé předpisy a také na to, že nemohou získat dotaci na rozšíření ploch vinohradů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spotřební elektronika

Spotřební elektronika | Foto: Jan Rosenauer

Dnes dopoledne se dozvíme, jak rostly ceny nejen v prosinci, ale za celý loňský rok. Český statistický úřad totiž zveřejní míru inflace. Hlavní ekonom Volks Bank Vladimír Pikora předpokládá, že ceny loni vzrostly o 2,6 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Loňská inflace

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes oznámí přesný počet nezaměstnaných v prosinci. Hlavní ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová odhaduje, že míra nezaměstnanosti opět překonala 10 procent - podle staré metodiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Nezaměstnanost

Věřitelé Union Pojišťovny mají dnes poslední možnost přihlásit své pohledávky v rámci konkurzu na majetek Union Pojišťovny. Termín, ve kterém se jejich nároky projednají, stanoví soud.

Komise pro cenné papíry zamítla nabídku společností Karbon Invest a K.O.P. na převzetí a odkoupení akcií OKD a Metalimexu a převzetí akcií Českomoravských dolů. Nabídku převzetí akcionářům ovládaných společností chtěly firmy učinit poté, co se opakovaně změnily vlastnické poměry v Karbon Investu, který přímo či zprostředkovaně ovládá všechny jmenované podniky. Obě společnosti podají proti rozhodnutí Komise pro cenné papíry rozklad.

Fond pojištění vkladů koncem minulého roku uhradil úvěr, který si vzal na výplatu klientů zkrachovalé Union banky. Díky tomu může letos fond snížit příspěvek z 2 desetin procenta na jedno procento z pojištěných vkladů. Bankovní sektor tím jako celek ušetří ročně zhruba 1 miliardu a 200 milionů korun.

Britský ministerský předseda Tony Blair řekl, že jeho země stále ještě nemůže přijmout jednotnou evropskou měnu. V rozhovoru pro BBC řekl, že vstup do tohoto systému je převážně ekonomické rozhodnutí. Blair nikdy neskrýval, že politicky euro podporuje a chtěl by, aby Británie byla jeho součástí. Zatím však nebyla splněna série podmínek pro vstup. Odklad podle průzkumů vyhovuje většině ostrovních obyvatel.

Čeští vinaři si po vstupu do Evropské unie stěžují na příliš tvrdé předpisy a také na to, že nemohou získat dotaci na rozšíření ploch vinohradů. Přesto však prý Unie na podporu českého vína přispěje. Podle odborníka na zemědělství a publicisty Petra Havla mohou čeští vinaři získat podporu z tak zvaných strukturálních fondů Evropské unie. Ty jsou určeny na restrukturalizaci vinic.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Havel: Podpora vinařů

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme