Ekonomické informace 10. 1. 2007

Cena ropy prudce stoupla v reakci na ztroskotání jednání mezi Ruskem a Běloruskem. Snížení deficitu státní kasy patří mezi priority nové vlády. V Brně vyroste nové technologické centrum americké společnosti Red Hat. Dnes definitivně končí těžba na havířovském dole Dukla, kde ještě v únoru pracovalo 1600 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Jednání mezi představiteli Ruska a Běloruska, která měla vyřešit spor o vývoz ropy do dalších zemí Evropy, skončila bez výsledku. Cena černého zlata na to reagovala prudkým vzestupem. Barel americké lehké ropy se vyšplhal vysoko nad hranici 56 dolarů.

Česku zatím nehrozí žádné problémy kvůli přerušení dodávek ropovodem Družba. Zásoby ropy a ropných produktů má na čtyři měsíce. Analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka je navíc přesvědčen, že se Rusko a Bělorusko na cenách za ropu a její přepravu brzy dohodnou, a dodávky budou obnoveny.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Procházka: Spor o ropu

Nový ministr financí Miroslav Kalousek bude mít zřejmě jako jeden z hlavních úkolů připravit reformu veřejných financí. Snížení deficitu státní kasy patří totiž mezi priority nové trojkoaliční vlády. Podle plánů by se měl snížit v roce 2010 schodek veřejných financí až na 2,3 procenta HDP. Odborníci přitom odhadují deficit příští rok okolo čtyř procent. Před přijetím eura musí Česko snížit schodek pod tři procenta. Na ministerstvo financí se také vrací Eduard Janota, kterého bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý v září odvolal z funkce prvního náměstka.

Nové technologické centrum americké společnosti Red Hat vyroste v Brně. Firma patří mezi přední dodavatele softwaru založeném na otevřeném zdrojovém kódu - projektuje na bázi Linuxu, který je v současnosti největším konkurentem Windows. Podle ředitele CzechInvestu Tomáše Hrudy bude brněnské centrum patřit s 207 odborníky k nejvýznamnějším pobočkám společnosti na celém světě a bude velmi úzce spolupracovat s našimi univerzitami.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Hruda: Technologické centrum v Brně

Českou republiku loni navštívilo zhruba 6,6 milionu zahraničních turistů, tedy o 4 procenta více než o rok dříve. Vyplývá to ze statistik Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Zahraniční turisté u nás utratili 112 miliard Kč, většinu z toho v hlavním městě.

Dnes definitivně končí těžba na havířovském dole Dukla. Ještě v únoru tam pracovalo 1600 lidí - většině z nich zajistily OKD práci na jiných šachtách, část lidí teď bude likvidovat důlní zařízení, a pokud se pro některé zaměstnance nepodaří najít uplatnění, je pro ně připraven sociální program. Podle mluvčí OKD Věry Breiové mohou získat někteří až 12násobek průměrného výdělku. A proč se na Dukle už nebude těžit? Nevyplatí se to.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Breiová: Důl Dukla končí

České dráhy vykážou za rok 2006 ztrátu asi 450 milionů korun, to je podstatně lepší výsledek, než firma předpokládala. Pokud čísla potvrdí i audit, půjde o nejnižší ztrátu od roku 1990. V letošním roce by dráhy poprvé měly vykázat mírný zisk.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme