Ekonomické informace 10. 10. 2001

Premiér Miloš Zeman se dohodl s ruským premiérem Michailem Kasjanovem na vyrovnání dvou třetin ruského dluhu. Podle organizace Transparency International je Česká republika třetím nejzkorumpovanějším státem ve střední a východní Evropě. Ostravsko-karvinské doly by měly převést utlumovaný závod Odra na státní podnik Diamo za symbolickou 1 korunu. Nejvyšší soud Spojených států zamítl žádost softwarového giganta Microsoft o zrušení nálezu, podle něhož firma porušovala americké antimonopolní zákony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Miloš Zeman se dohodl s ruským premiérem Michailem Kasjanovem na vyrovnání dvou třetin ruského dluhu. Podle Miloše Zemana může státní rozpočet počítat s příjmem 20 miliard, které má stát za dluh získat od firmy Fakcon.

Spojené arabské emiráty, považované za kanál pro finance teroristů, včera s konečnou platností schválily návrh zákona namířeného proti praní špinavých peněz. Zákon posiluje pravomoci centrální banky a soudů. Centrální banka Emirátů už údajně zmrazila konta patřící Mustafovi Ahmedovi, který figuruje na americkém seznamu osob, spojovaných s útoky z 11. září

Česká republika je třetím nejzkorumpovanějším státem ve střední a východní Evropě. Předstihli nás jen Slovensko a Ukrajina. Vyplývá to z výzkumu, který společně s nevládní organizací Transparency International vypracovala agentura GfK. Podle průzkumu by více než polovina občanů 11 zemí střední a východní Evropy nikdy neuplácela. Přesto považuje své státy za zkorumpované. Více než třetina lidí by důkazy o korupci neoznámila. Ředitel agentury Michal Ševera sestavil žebříček profesí, které jsou u nás úplatky nejvíce pověstné.

Ministr průmyslu Miroslav Grégr odlétá na pracovní návštěvu Paříže. Podle mluvčí ministerstva se Grégr nemá setkat se zástupci francouského státního elektrárenského podniku - EDF, který je největším favoritem při probíhající privatizaci české energetiky.

Ostravsko-karvinské doly by měly převést utlumovaný závod Odra na státní podnik Diamo za symbolickou 1 korunu. Tento návrh včetně připravené smlouvy dnes předkládá vládě ministr průmyslu. Podle mluvčí ministerstva Anny Stárkové se Diamo postará o rekultivaci území poškozeného těžbou.

Kabinet by měl dnes rozhodnout o nařízení, podle kterého by měl Fond rozvoje bydlení poskytovat výhodné půjčky na opravy a rekonstrukce domů a bytů. Podle ředitele Fondu Jana Wágnera budou moci o půjčky požádat obce. Musí ale nejméně polovinu investice pokrýt z vlastních zdrojů.

Nejvyšší soud Spojených států zamítl žádost softwarového giganta Microsoft o zrušení nálezu, podle něhož firma porušovala americké antimonopolní zákony. Definitivně tak platí původní verdikt, podle něhož je Microsoft vinen nelegálním zneužíváním dominantní pozice na trhu operačních systémů osobních počítačů.

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme