Ekonomické informace 10. 10. 2005

Od konce srpna platí nová pravidla pro nakládání s elektroodpadem. Ekonomové odhadují, že se snížila nezaměstnanost. Ministerstvo financí bude informovat o státním dluhu. Světová banka je připravena přispět Pákistánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice a diskové mechaniky

Klávesnice a diskové mechaniky | Foto: Jan Rosenauer

Začnu připomínkou pro ty, kdo vyrábí a dováží pračky, ledničky, počítače, telefony a podobně. Od konce srpna platí nová pravidla pro nakládání s elektroodpadem. Podle nich se každý výrobce i dovozce elektrozařízení musí do 12. října zaregistrovat do takzvaného Seznamu výrobců, který vede Ministerstvo životního prostředí.

Ukládá jim to zákon, který zároveň říká, že dovozci a výrobci musí zajistit ekologickou likvidaci odpadu buď sami - nebo prostřednictvím kolektivního systému. Podle Markéty Grunerové z Ministerstva životního prostředí jde o celosvětový trend, podle kterého platí znečišťovatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Grunerová: Platí nová pravidla

Pokud se výrobci a dovozci do středy nezaregistrují, hrozí jim pokuta až jeden milión korun.

Dnes se dozvíme několik důležitých ekonomických údajů. Například Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejní, kolik lidí u nás v září bylo bez zaměstnání. Ekonomové odhadují, že nezaměstnanost se v září snížila o desetinu procenta - na 8, 8 procenta. Na čem tento odhad zakládá Helena Horská z Reiffeisenbank?

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Nezaměstnanost se snížila

Z Ministerstva financí by dnes měla přijít zpráva o státním dluhu za třetí čtvrtletí. Český statistický úřad zveřejní údaje o zářijové inflaci. Přesné číslo se dozvíme po deváté hodině. Vladimír Pikora z Volksbank tipuje, že inflace meziměsíčně mírně klesla a meziročně vzrostla o 2,3 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Inflace mírně klesla

Kromě toho statistický úřad oznámí výsledky ve stavebnictví za srpen.

Pokud se při nákupu v zahraničí dostanete do problému s tamním obchodníkem, můžete hledat pomoc doma. Můžete se obrátit na Evropské spotřebitelské centrum v České republice. To funguje pod Ministerstvem průmyslu a obchodu a jeho provoz financuje z části ministerstvo a z části Evropská unie. Mohou se na něj obracet také zahraniční turisté, kterým nějaké příkoří způsobili naši obchodníci. Vedoucí centra Karel Kronvetr popsal, s čím přicházejí spotřebitelé nejčastěji.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Kronvert: Spotřebitelé přicházejí nejčastěji

Světová banka je připravena přispět dvaceti milióny dolarů Pákistánu, zasaženému ničivým zemětřesením. Šéf Světové banky Paul Wolfowitz včera v Tokiu vyzval dárcovské země, aby při plánování pomoci Pákistánu spolupracovaly a své snahy koordinovaly. Česká republika uvažuje o pomoci ve výši jednoho miliónu dolarů.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme