Ekonomické informace 10. 12. 2002

Česká republika přijme výrobní kvóty Evropské unie 90 300 kusů jatečných krav namísto původně požadovaných 130 000. Plzeňskou Škodu Holding koupí americká investiční společnost Appian Machinery AG. Vsetínskou zbrojovku ZVI, která se dostala do platební neschopnosti, převezme stát. Zlínská akciová společnost Tajmac- ZPS uzavřela čtyřletou smlouvu o spolupráci s čínským výrobcem strojů Sanghai Electric.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Česká republika přijme výrobní kvóty Evropské unie 90 300 kusů jatečných krav namísto původně požadovaných 130 000. Podle ministra zahraničí Cyrila Svobody je česká strana pro nižší kvóty za předpokladu, že budou splněny jiné požadavky, které budou tento ústupek kompenzovat. Především jde o peněžní příspěvky od EU, které mají být dohodnuty na summitu v Kodani.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informuje náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Plzeňskou Škodu Holding koupí americká investiční společnosti Appian Machinery AG. Vláda potvrdila, že za 350 miliónů korun stát prodá Američanům veškerá aktiva skupiny Škoda Holding v hodnotě 4,5 miliardy Kč. Podle místopředsedy odborového svazu KOVO Josefa Středuly je prodej Appianu dobrou zprávou pro podnik i jeho zaměstnance.

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Středula o prodeji Škody Holding

Vsetínskou zbrojovku ZVI, která se dostala do platební neschopnosti, převezme stát. Vláda chce vyjmutím firmy ze skupiny Trustfin zachránit podnik před konkursem. ZVI tak získá, podle ministra financí Bohuslava Sobotky za symbolickou jednu korunu Vojenský opravárenský podnik Šternberk, který patří ministerstvu obrany.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Sobotka o prodeji opravárenského podniku

Zlínská akciová společnost Tajmac- ZPS uzavřela čtyřletou smlouvu o spolupráci s čínským výrobcem strojů Sanghai Electric. Kontrakt představuje výrobu 320 strojů v hodnotě necelé miliardy korun.

Státní zemědělský intervenční fond podpoří vývoz selat, jatečných prasat a vepřového masa, aby pomohl stabilizaci českého trhu. Podpora exportu je přitom omezena sumou zhruba 72 miliónů korun ročně a objemem asi 10.000 tun živé hmotnosti. Dva roky před prezidentskými volbami staví americký prezident George Bush nový ekonomický tým. Do čela ministerstva financí navrhl železničního magnáta Johna Snowa a za hlavního ekonomického poradce Stewa Friedmana, bývalého spolupředsedu společnosti Goldman Sachs.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti má náš washingtonský zpravodaj Miroslav Konvalina.

Ceny ropy rostou kvůli stávce venezuelských dělníků. Těžba ropy ve Venezuele, která je pátým největším vývozcem této suroviny na světě, tak klesla na polovinu. Venezuelský prezident Hugo Chávez, jehož odstoupení opozice prostřednictvím stávky a opakovaných demonstrací požaduje, pohrozil nasazením ozbrojených sil, které by zajistily fungování ropného průmyslu.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme