Ekonomické informace 10. 12. 2004

Český statistický úřad dnes vystaví naší ekonomice vysvědčení za třetí čtvrtletí roku. Jeden z nejsilnějších propadů v posledních letech zažila pražská burza. Zaměstnavatelé, zaměstnanci i vláda chtějí brzké zavedení elektronického mýta pro kamiony. Od začátku letošního roku u nás ubylo 46.000 podnikatelů. Regionální centrálu pro řízení dodavatelského řetězce počítačové techniky zakládá v Česku společnost Hewlett-Packard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dálnice

dálnice

Český statistický úřad dnes vystaví naší ekonomice vysvědčení za třetí čtvrtletí roku. Analytik České spořitelny David Navrátil odhaduje růst hrubého domácího produktu na 3,6 procenta. Tempo růstu našeho hospodářství by tak zpomalilo, protože ve druhém čtvrtletí se jeho výkonnost zvýšila o více než 4 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Navrátil: Předpověď HDP

O růstu hrubého domácího produktu ve 3. čtvrtletí budeme informovat v Ekonomickém magazínu Radiožurnálu, který začíná po čtvrt na deset.

Jeden z nejsilnějších propadů v posledních letech zažila pražská burza. Mohutné prodeje zahraničních investorů pocítil zvláště ČEZ, který ztratil 5,5 procenta na 315 korun. Kurz Komerční banky klesl o 4 procenta na 3117 korun. Hlavní index trhu PX 50 se zřítil o více než 3 procenta na 981 bodů.

Zaměstnavatelé, zaměstnanci i vláda chtějí brzké zavedení elektronického mýta pro kamiony. Od našeho vstupu do Evropské unie stoupl počet kamionů na našem území o 30 procent a další nárůst se očekává v příštím roce, kdy mýto zavedou v Německu. Místopředseda Česko-moravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil na tripartitě připomněl, že vybrané peníze z mýtného by měly v dopravě zůstat.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Zavadil: Elektronické mýto

Od začátku letošního roku u nás ubylo 46.000 podnikatelů. Vyplývá to z informací České správy sociálního zabezpečení. Ekonomové se domnívají, že úbytek souvisí zejména s ukončením tzv. mrtvých živností, které už lidé stejně neprovozovali. Podle předsedy Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřicha Dandy ale klesá i počet skutečných podnikatelů, kteří ukončili činnost kvůli stále horšímu podnikatelskému prostředí.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Danda: Úbytek podnikatelů

Regionální centrálu pro řízení dodavatelského řetězce počítačové techniky pro Evropu, Blízký východ a Afriku zakládá v Česku společnost Hewlett-Packard. Jak potvrdila mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková, počítačový gigant tak u nás vytvoří 75 nových vysoce kvalifikovaných pracovních míst.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Hewlett-Packard v Česku

Americká automobilka General Motors v Německu propustí zhruba 9500 lidí, aby skončila se ztrátovým hospodařením. V celé Evropě přijde o práci zhruba 12.000 lidí, což automobilka oznámila už v říjnu. Chystané propouštění znamená, že největší světová automobilka propustí až pětinu lidí, které v Evropě zaměstnává.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme