Ekonomické informace 10. 2. 2003

Dnes dopoledne se dozvíme nejnovější čísla o lednové inflaci a nezaměstnanosti. V případě spotřebitelských cen byl vývoj v poslední době dost zřetelný - vesměs padaly dolů. Analytik Josef Kovalovský z Československé obchodní banky mluví dokonce o historickém minimu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Z hodnoty nulá celá šest odhaduje meziroční pokles až na nulovou úroveň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Kovalovský o lednové inflaci

Naopak počet nezaměstnaných v posledním období stoupal. A ministerstvo práce a sociálních věcí by to dnes podle všech předpokladů mělo potvrdit. Tomáš Vyskočil z Wood and Company předpokládá a není sám, že se lednová nezaměstnanost vyšplhala přes deset procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Vyskočil o nezaměstnanosti

Dozorčí rada a řídící výbor Českých drah dnes budou jednat o způsobu výběru nového generálního ředitele namísto současného šéfa Dalibora Zeleného. Jednání se zúčastní i ministr dopravy a spojů Milan Šimonovský. Řídící výbor, který u ČD vykonává funkci valné hromady, už začátkem ledna doporučil představenstvu, aby do konce ledna vypsalo výběrové řízení na nového generálního ředitele. Představenstvo, v jehož čele stojí právě Zelený ale doporučení výboru nevyhovělo. Šimonovský ale otevřeně říká, že dny Dalibora Zeleného ve funkci šéfa drah jsou sečteny. Výměna by se měla uskutečnit do konce března.

Mimořádná valná hromada PPF investičního holdingu má dnes rozhodnout o zrušení společnosti bez likvidace formou převzetí jmění hlavním akcionářem. Tím je s devadesáti čtyřmi procenty firma Ravin Holding, stoprocentní dceřiná společnost PPF Cyprus. Ravin Holding tak v případě schválení valnou hromadou na sebe převezme veškerý majetek, práva a povinnosti holdingu PPF. Nástupnická firma bude mít ze zákona povinnost finančně vypořádat zbylých zhruba 8500 akcionářů společnosti. Ti zřejmě dostanou 740 korun za akcii a to do dvou měsíců od data zápisu převzetí jmění do obchodního rejstříku.

Dnešek byl posledním dnem pro zájemce o financování nového terminálu Sever 2 na pražském letišti Ruzyně. Výběrové řízení už vloni na podzim vypsala Česká správa letišť. Podle mluvčí správy Vlasty Pallové ale dnešní termín nebyl dodržen, tendr totiž skončil už minulý týden.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlasta Pallová o konci tendru

Samotná stavba terminálu za přibližně 10 miliard korun by měla skončit v roce 2005.

Společnost Czech On Line chce v tento týden zahájit s Českým Telecomem testování vysokorychlostního připojení k internetu prostřednictvím telefonní linky. Zájem o testování projevilo dalších sedm telekomunikačních operátorů a poskytovatelů internetu. Testy s jednou z těchto firem už začaly. Telecom odeslal nový návrh velkoobchodní cenové nabídky do telekomunikačního věstníku. V nejbližší době jej také zveřejní na internetu. Nabídka bere v potaz některé připomínky operátorů, které se týkali zejména propojovacích poplatků.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme