Ekonomické informace 10. 4. 2003

Cigarety a alkohol opět podraží. Česká národní banka má dnes zveřejnit výši zahraničního dluhu České republiky na konci loňského roku. Státní fond dopravy dostane od Fondu národního majetku na první pololetí 8 miliard 600 miliónů korun. Tatry budou sloužit v izraelské armádě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Cigarety a alkohol opět podraží. Zvýšení spotřební daně u těchto výrobků poslanci odsouhlasili v druhém čtení. Krabička běžných cigaret by tak podražila o 4 až 5 korun a za půllitr běžné 40procentní lihoviny bychom zaplatili o 8 korun více. Ministr financí Bohuslav Sobotka odůvodňuje vyšší daň přibližováním naší země okolním státům a Evropské unii.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Zvýšení spotřební daně

Poslanecká sněmovna souhlasila s novelou zákona o rozpočtu na letošní rok, která počítá s 10 a půl miliardami korun pro společnost CME. O tuto částku se zvýší plánované letošní výdaje a tak i schodek rozpočtu. Do závěrečného čtení sněmovna postoupila novelu zákona, která by měla zajistit dalších 800 milionů korun na výplaty pojištěných vkladů klientů zkrachovalých kampeliček.

Česká měna dnes pokračovala v úspěšném tažení proti euru. Během dne posílila o 25 haléřů na 31,25 Kč/EUR, kde byla naposledy v polovině února.

Česká národní banka má dnes zveřejnit výši zahraničního dluhu České republiky na konci loňského roku. Analytik Patria finance David Marek předpokládá, že se částka bude pohybovat kolem 32 procent hrubého domácího produktu.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Zahraniční dluh

Státní fond dopravy dostane od Fondu národního majetku na první pololetí 8 miliard 600 miliónů korun. Jak řekl náměstek fondu dopravy Jiří Novák, rozpočet počítá také s penězi z daňových výnosů. Letos by tak měl mít k dispozici celkem 45 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Novák: Peníze pro fond dopravy

Tatry budou sloužit v izraelské armádě. Společný podnik Tatry Kopřivnice, jejího akcionáře Terex Corporation a STV USA vyhrál výběrové řízení na dodávku 315 vojenských vozidel pro ministerstvo obrany Izraele. Hodnota je téměř půldruhé miliardy korun. Tatra, která dosud dodávala svá vozidla hlavně do východní Evropy, Ruska, Indie a Číny, si tímto kontraktem otevřela cestu na nové trhy ve vojenském i civilním sektoru.

Mezinárodní měnový fond snížil kvůli válce v Iráku a poklesu akciových trhů odhad hospodářského růstu ve světě pro letošní rok na 3,2 procenta z dosavadních 3,7 procenta. Fond v Světovém ekonomickém výhledu vyjádřil zvláštní obavy o ekonomickou situaci Německa. Česká republika by se podle fondu měla zaměřit na vyrovnání rozpočtové bilance.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme