Ekonomické informace 10. 4. 2006

Dnes se dozvíme nejnovější čísla o vývoji nezaměstnanosti a inflace. Nízkonákladová společnost SkyEurope začíná od pondělí létat z Prahy. Česko stále patří v Evropské unii k zemím, kde lidé nejvíce zaostávají v používání internetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Úřad práce v Semilech chce pomoci nezaměstnaným starším padesáti let. Do této kategorie patří čtvrtina lidí bez práce v semilském okrese. Podobně jako absolventi škol nebo handicapovaní se tak lidé v předdůchodovém věku stávají další skupinou ohroženou nezaměstnaností. Úřad pro ně podle Jany Mazánkové připravuje poradenská dopoledne.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Mazánková: Pomoc nezaměstnaným

Kolik lidí bylo v březnu bez práce se dnes dozvíme od ministerstva práce a sociálních věcí. Ekonomové očekávají, že by se nezaměstnanost mohla dostat pod devět procent. Důvody zlepšení vysvětluje Helena Horská z Reifeissenbank.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Vývoj nezaměstnanosti

Český statistický úřad zveřejní, jak se v březnu vyvíjely spotřebitelské ceny. Podle hlavního ekonoma společnosti PatriaFinance Davida Marka setrvá meziroční inflace na hodnotě 2,8 procenta. Meziměsíčně pak podle něj o desetinu procenta klesla.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Vývoj inflace

Většina velkých bank v Česku již přistoupila, nebo se chystá přistoupit k etickému kodexu České bankovní asociace o chování ke klientům. Tento dobrovolný kodex je jedním z výsledků loňského tlaku ministerstva financí na české banky, kterým chtěl úřad zlepšit postavení klientů peněžních ústavů. Naposledy se k dokumentu připojila Citibank a stejný krok plánuje v nejbližších dnech i HVB Bank a Živnostenská banka.

Nízkonákladová společnost SkyEurope dnes začíná létat z Prahy. Vedle ČSA a Travel Servicu bude třetí leteckou společností, která bude mít základnu na ruzyňském letišti. První lety Sky Europe směřují do Paříže, Amsterdamu, Barcelony, Říma a Milána. V úterý poletí letadla SkyEurope poprvé také do Nice a ve čtvrtek do Neapole.

Třiačtyřicet obyvatel Evropské unie ještě nikdy nepoužilo internet. Vyplývá to z průzkumu evropského statistického úřadu. Nejlépe jsou na tom Švédsko a Nizozemsko, kde používají internet tři čtvrtiny obyvatelstva, naopak Česko patří k zemím, které nejvíce zaostávají - stejně jako na Kypru a v Řecku u nás využívá pravidelně internet 26 procent obyvatel.

Podle mluvčí ministerstva informatiky Kláry Volné ale na tom tak špatně nejsme. Eurostat pracuje s čísly Českého statistického úřadu a ta jsou proti skutečnosti podhodnocená.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Volná: Využívání internetu

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme