Ekonomické informace 10. 5. 2004

Spory Českého státu se společností Nomura vstoupily do dalšího kola. Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní aktuální údaje o tom, kolik lidí je bez práce. Dozvíme se také, jak se minulý měsíc vyvíjela inflace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Dnes budeme určitě s napětím hlídat, jak se budou vyvíjet ceny ropy. Na světových trzích totiž v minulých dnech vzrostly na nejvyšší úroveň od roku 1990. 37 až 40 dolarů za barel je mnohem více, než si plánovala i sama organizace zemí vyvážejících ropu. Ta chtěla jako optimální dosáhnout ceny kolem 28 dolarů za barel.

Spojené arabské emiráty proto o víkendu vyzvaly ostatní členy OPEC k dohodě na zvýšení těžby ropy a tím ochlazení prudce rostoucích cen. Vzhledem k tomu, že za zdražování může hlavně zhoršující se bezpečnostní situace na Blízkém Východě, nedá se ale očekávat, že OPEC skutečně dokáže nažhavené ceny zchladit. Iránský ministr ropného průmyslu dokonce řekl, že růst cen nesouvisí s ropným kartelem, ale s technickými problémy amerických rafinérií.

Spory Českého státu se společností Nomurou vstoupily do dalšího kola. Za Nomuru požaduje firma Saluka po České republice za ztráty z investice do zkrachovalé IPB až 40 miliard korun. Náš stát naopak na Nomuře uplatňuje náhradu škody až 263 miliardy korun. Páteční rozhodnutí londýnského arbitrážního soudu tlumočí mluvčí Nomury Jiří Hrabovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hrabovský: Arbitráž s Nomurou

Podle zástupců ministerstva financí znamená toto rozhodnutí arbitráže zjednodušení soudních sporů. V Londýně, kde je český stát jako žalovaný, se tak bude jednat pouze o nárocích, které vznesla Saluka. Soud podle ministerstva přijal argumentaci našeho státu a bude se zabývat otázkou, zda Saluka vůbec byla řádným investorem, který se může dovolávat právní ochrany podle smlouvy o ochraně investic. Navíc se tak prý otevřela cesta k druhé arbitráži v Curychu, kdy je naopak obžalovanou stranou Nomura.

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní aktuální údaje o tom, kolik lidí je bez práce. Podle hlavní ekonomky Volks Bank Markéty Šichtařové poklesla v dubnu nezaměstnanost na 10,3 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Odhad nezaměstnanosti

Dnes se také dozvíme, jak se minulý měsíc vyvíjela inflace. Analytik České spořitelny Luboš Mokráš odhaduje, že vzrostla meziročně o více než dvě a půl procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Mokráš: Odhad inflace

Pokud přemýšlíte o tom, že se vypravíte za prací do Velké Británie, která jako jedna z mála unijních států neuzavřela svůj pracovní trh občanům nových zemí Evropské unie, možná vás bude zajímat, že pokud tam přijdete o práci, můžete požádat o českou podporu v nezaměstnanosti. Jak říká mluvčí ministerstva práce Kateřina Prejdová, musíte ale zároveň požádat o export podpory do Británie.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Prejdová: Výplata podpory v Británii

Podle Prejdové však mají Češi nárok na tuto podporu jen po dobu tří měsíců.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme