Ekonomické informace 10. 5. 2007

Nezaměstnanost by podle ekonomů měla klesnout pod sedm procent. Sazce a loterijním firmám by měl stát vrátit daň z přidané hodnoty, míní poslanci. Sněmovna odsouhlasila přeřazení palivového dřeva do nižší sazby DPH.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ostravě

Úřad práce v Ostravě | Foto: F. Tichý

Ekonomové předpovídají snížení nezaměstnanosti v dubnu pod sedm procent. Přispěla k tomu podle nich dobrá výkonnost české ekonomiky. Přesné číslo dnes oznámí ministerstvo práce a sociálních věcí. Český statistický úřad zveřejní dubnovou inflaci, která u nás pozvolna roste. Jak soudí analytik Raiffeisenbank Aleš Michl, nejnovější čísla tento trend jen potvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Nezaměstnanost

Poslanci posvětili nárok Sazky a dalších loterijních firem na vracení daně z přidané hodnoty. Sazce by to ročně přineslo 200 až 250 miliónů korun, které by měla odvést sportovním svazům, protože podle návrhu budou muset peníze z odpočtu DPH jít na veřejně prospěšné účely.

Palivové dřevo a další dřevěné výrobky určené na topení budou podléhat pětiprocentní sazbě daně z přidané hodnoty místo nynějších 19 procent. I to je výsledek hlasování ve sněmovně. Vláda s návrhem nesouhlasila. Obává se mimo jiné toho, že tyto dřevěné výrobky se sníženou sazbou budou sloužit i k jiným účelům, například k výrobě papíru nebo celulózy. Ekologové ale podle Jana Rovenského z Greenpeace toto rozhodnutí sněmovny vítají.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Rovenský: Palivové dřevo

Obě novely ještě půjdou do Senátu a poté k podpisu prezidentovi.

Ředitelství silnic a dálnic vypisuje výběrová řízení na jedenáct silničních staveb v celkové hodnotě 30 miliard korun. Nejvíce peněz ,12 miliard, připadne na dostavbu severočeské dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi na Ústecku.

Irský Ryanair, největší názkonákladová letecká společnost v Evropě, spouští cenovou válku. Po pět týdnů bude nabízet na krátkých vzdálenostech po Evropě prakticky zdarma celkem deset miliónů letenek. Jedná se o téměř polovinu přepravní kapacity firmy. Cestující zaplatí jen daně a poplatky. S razantní marketingovou akcí přichází Ryanair v době, kdy dochází k oslabení přepravy a poklesu akcií leteckých společností.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme