Ekonomické informace 10. 6. 2004

Český statistický úřad dnes vydá naší ekonomice čtvrtletní vysvědčení a zveřejní také aktuální výsledky průmyslu. Desetiletý pronájem stíhaček Gripen pro českou armádu doplní investice do českého průmyslu. Sokolovská těžební využije k zaplacení za podíl státu v Sokolovské uhelné pětimiliardový úvěr od ČSOB.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Český statistický úřad dnes vydá naší ekonomice čtvrtletní vysvědčení. Ekonomové odhadují, že si polepšila a zrychlila tempo růstu na 3,2 procenta. Kdyby se domácnosti neobávaly zvýšení cen po vstupu do Evropské unie a vysoké nezaměstnanosti, a více utrácely, mohl být výsledek ještě lepší. Podle Heleny Horské z České spořitelny hospodářský růst naopak podpořily firemní investice.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Růst hospodářství

Českému průmyslu se letos daří. Aktuální výsledky průmyslu za duben dnes zveřejní Český statistický úřad. V dubnu se průmyslová výroba podle hlavního ekonoma HVB bank Pavla Sobíška meziročně zvýšila o devět procent, a pozitivně ovlivňuje celé hospodářství.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Růst průmyslové výroby

Desetiletý pronájem stíhaček Gripen pro českou armádu, o kterém rozhodla vláda, doplní investice do českého průmyslu. Ofsetové programy by měly dosáhnout sto třiceti procent částky, kterou stát zaplatí za nadzvukové letouny, tedy asi devatenácti a půl miliardy korun. Podle ministra průmyslu Milana Urbana je to významná podpora českých firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Ofestové programy ke Gripenům

Telekomunikační operátor Tele2 požádal antimonopolní úřad o vydání předběžného opatření, které by zakázalo Českému Telecomu používat tarify s volnými minutami. Telecom se nabídkou volného kreditu a paušálního poplatku za ceny nižší údajně dopouští porušení zákona o hospodářské soutěži i práva EU. Telecom to odmítá.

Sokolovská těžební chce podle předsedy představenstva Františka Štěpánka zaplatit za podíl státu i některých minoritních akcionářů v Sokolovské uhelné ještě tento měsíc. Využije k tomu více než pětimiliardový úvěr, který jí poskytla Československá obchodní banka. Podle mluvčího ČSOB Milana Tománka se jedná o jedinečný úvěr, který kombinuje různé typy půjček.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tománek: Úvěr pro Sokolovskou těžební

Hrubý domácí produkt Polska se v prvním čtvrtletí v meziročním srovnání zvýšil téměř o sedm procent. Je to nejrychlejší tempo za posledních sedm let. Francouzský provozovatel zábavního parku Euro Disney se s bankami dohodl na novém jednání o splácení dluhu. Má tak šanci odvrátit finanční krizi. Největší evropská turistická atrakce nebyla schopna splácet bankovní závazky, protože dluh přesahuje jeho tržní hodnotu téměř dvojnásobně.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme