Ekonomické informace 10. 7. 2007

Česko si vysloužilo kritiku od Evropské unie, může za to stav veřejných financí. Světová poptávka po ropě poroste rychleji, než se čekalo. Lesy České republiky vyhlásily stovku tendrů. V Praze je nejvyšší kupní síla, naopak nejnižší je na Bruntálsku. Před 60 lety Československo odmítlo Marshallův plán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Kvůli stavu veřejných financí dnes Česko opět čeká kritika Evropské unie. Ministři financí budou schvalovat stanovisko k českému konvergenčnímu programu, který je jakýmsi plánem při přechodu země na euro. Česko se zavázalo, že rozpočtový schodek letos nepřekročí 3,3 procenta HDP, ve skutečnosti se však bude nejspíš pohybovat okolo čtyř procent. Kritika Evropské unie je tak oprávněná, soudí ekonom ČSOB Tomáš Sedláček.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Sedláček: Kritika

Státní dluh Česka se za první pololetí zvýšil o 50 miliard korun na celkových 856 miliard. Informovalo o tom ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá téměř 84 tisíc korun. Státní dluh tvoří dluhy centrální vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu.

Světová poptávka po ropě poroste do roku 2012 o něco rychleji, než se dosud čekalo. Nabídka nebude postačovat, a to povede k vyšším cenám. Taková je předpověď Mezinárodní agentury pro energii. V současné době jdou ceny ropy nahoru. Podle analytika Štěpána Pírka ze společnosti Colosseum je brzy budou následovat i ceny pohonných hmot.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírek: Pohonné hmoty

Státní podnik Lesy České republiky vyhlásil stovku tendrů na práce v lesích pro roky 2008 až 2010. Předpokládaná hodnota všech zakázek přesahuje šest miliard korun. Nové zakázky se týkají pěstebních a těžebních prací, obchod se dřívím bude na státním podniku. Druhá část zakázek, ve kterých si budou vytěžené dřevo prodávat přímo firmy pracující na daném území, bude vypsána nejpozději do měsíce.

Nejvyšší kupní síla v Česku je v Praze, v přepočtu na obyvatele dosahuje 133 procent celorepublikového průměru. Naopak na nejchudším Bruntálsku je kupní síla tamních obyvatel ve srovnání s průměrem o čtvrtinu nižší. Vyplývá to z průzkumu společností Incoma Research a GfK Praha. Mezi pětici nejbohatších okresů se kromě hlavního města a obou přilehlých okresů Praha-východ a Praha-západ dostaly ještě Plzeň-město a Cheb.

Přesně před 60 lety odmítlo Československo Marshallův plán. Program vytvořili Američané na obnovu válkou poničené Evropy. Pomoc ve formě potravin, zboží a úvěrů nabídli všem evropským zemím, včetně Německa a Sovětského svazu. Československo účast zvažovalo, po jednoznačném odmítnutí ze strany Moskvy ale Praha odřekla, a tak zpečetila své začlenění do sovětského bloku.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme